Като внушения определи пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментари в Народното събрание за стабилна коалиция между ГЕРБ-СДС,ПП-ДБ и ДПС.

Днес в кулоарите на Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че вижда „една стабилна коалиция между "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ. Думите му бяха във връзка с разменените реплики между партньорите в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

„Въпросът ви е към тези, които са обвинявали някого, не съм чул никого“, подчерта Карадайъ. „Днес участвах в мероприятие, важен форум на либералите, ако искате да омаловажите онази тема с нечии внушения, ставате инструмент в нечии ръце. Онова, което сме имали да кажем и сме искали днес да кажем, сме участвали в много сериозен форум, там сме казали нещо“, посочи Карадайъ. Той участва във форум в столицата „Към избори за Европейски парламент през 2024 г.“, организиран с подкрепата на партия АЛДЕ.

Тази сутрин съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изрази недоволство от действия на ГЕРБ. Според него няма как да има политическа стабилност и да има дълголетие на този парламент и на правителството, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ПП-ДБ да са като "смокинов лист" отпред, а те отзад да прокарват важните неща за обществото с други мнозинства. Това не е само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват в огромен риск  политическата система. Ако си мислят, че това ще се получи, ние просто няма да го приемем, добави той.  

Петков: Ако ГЕРБ продължи с плаващите мнозинства, този парламент няма как да продължи

Умението да управляваше е да правиш мнозинства, така работи парламентарна република, отговори му пред медиите в НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Много сме големи за „смокинов лист“, нека се успокоят, апелира той към Кирил Петков.

Борисов подчерта, че ангажиментът, който ГЕРБ са поели, е бил само да подкрепи правителство, а за законодателната програма, която ГЕРБ предлага, си търсят мнозинства. Според него обаче все пак най-добрият вариант за страната е управление на първите две политически сили, всякакъв друг изход е по-лош.

Ясно им беше казано - искате ли да направим коалиция, коалицията носи гарантирано мнозинство, така работи демокрацията, припомни Борисов. Те казаха, че искат ГЕРБ само да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиер, дадохме им мандата, сега от кое искат да ни лишат – от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър ( за антикорупционната комисия), пита Борисов. Да не си приемем нашия закон вчера ли, написан от ГЕРБ, внесен и събрал огромно мнозинство, допълни той.

Борисов отговори на Петков за плаващите мнозинства: Не участвам в сглобките на ПП-ДБ

В декларация от името на ПГ на „БСП за България“ лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че в България съществуват две мнозинства: едно официално е на книга, на двете първи партии, на евроатлантиците. "На коалицията на войната, на имунитетите, на страха и на омертата. Но истинското, което движи нещата в държавата и взима решенията, е ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС. Защото с това мнозинство се взеха най-важните решения и по съдебната реформа и блокажа вчера в правна комисия. ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС са блокирали вчера изслушването на министъра на ПП-ДБ и на правителството. Е, факти ли са? Факти, изтъкна тя.
Нелли Желева/БТА