ГЕРБ - СДС отговориха на ПП-ДБ след като вчера партньорите им в управлението поставиха ултиматум за подписването на декларация със седем приоритета. Като реакция, Бойко Борисов настоя за коалиционно споразумение.

Какво следва - разпад на управленското мнозинство или официалното влизане в коалиционен формат? 

Ден след предложението на ПП-ДБ, от ГЕРБ отговориха. Приемат поканата за разговор, но искат коалиционно споразумение, а не подписване на декларация. Лидерът на партията Бойко Борисов отново отправи обвинение към "Продължаваме Промяната" в „узурпиране на цялата власт”. Призова за успокоение на обстановката, като последва и извинение към Лена Бориславова заради цитирания неин СМС до Десислава Атанасова, предаде NOVA.

ГЕРБ се събира на национално съвещание

Не ултиматум, а призив за ясен ангажимент. Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов определи поканата за подписване на обща управленска декларация към ГЕРБ-СДС.

"Искаме ясен механизъм с който всяка седмица се обсъждат нещата, не единия да каже да, пушейки пура, и после в парламента каквото си прави каквото си иска", заяви той.

От ГЕРБ надградиха - искат коалиционно споразумение.

"Те си назначиха министрите. Съгласуват ги с Мария, но те си ги назначават, назначиха си и зам. – министрите. Без изобщо да ни питат, защото химикалът е у Денков, но ми поставят 7 нови условия. Защо? Или сядаме и правим коалиционно споразумени като в Германия, другото е сърдитко Петко, ами и аз съм сърдит", заяви Борисов.

Христо Иванов утони, че ПП-ДБ не предосатвяме тема за разпределение на властите. "Всяка една от седемте точки беше свързана с политики. Ще бутнем правителството, понеже някой не станал някъде областен управител", посочи той.

Комуникацията с ГЕРБ може да започне и по телефона, смята Петков

Според ПП-ДБ е нормално ГЕРБ да има желание за постове. "Имат претенции, това е нормално, просто трябва да се обсъждат и с разбиране, че не може да продължим както досега", смята Иванов.

Борисов призна, че дори се обадил лично на министъра на спорта, след отказ от негова страна за назначаване на зам.-министър от ГЕРБ - защото бил защитил дипломна работа и бил обещал на своята ръководителка.

"Вчера казват, че можем да свалим собственото си правителство. Свалете го тогава, пак идва Радев със служебно правителство, пак няма парламент. С една дума хубаво е малко да се успокоят", посочи той.

Христо Иванов обясни, че не говори с ултиматуми и заплахи. "Ние ще седнем и ще разговаряме и да се надяваме, че при колегите от ГЕРБ здравият разум ще се установи, но ако това управление няма волята колективно да се реформира страната, има един лаф - играта не си струва свещите", коментира той.

Иванов разкритикува и Борисов, заради цитирания СМС от Лена Бориславова. А от Борисов последва извинение. "Грешката беше, че не е към мен, а към Деси, и ми се видя като заплаха и затова избухнах", обясни той.

От своя страна вицепремиерът Мария Габриел беше категорична, че напрежение в Министерския съвет няма. И призова парламентарните групи да вземат пример.

"С Денков прекрасно работим в екип. Ние си имаме доверие, обсъждаме, вслушваме се и това е работещото решение. Това е, което си представям като екип в България", обясни той.

Какви ще са следващите стъпки на двете формации, се очаква да стане ясно след предвидената среща, за която вече има съгласие от двете страни.