Цецка Цачева
Цецка Цачева / netinfo
Ако Инспекторатът към правосъдното министерство установи нарушения и пропуски в актовете, по които са получени бонуси в Агенцията по вписванията, ресорният министър Цецка Цачева ще бъде безкомпромисна. Това увери самата тя в предаването "Седмицата" по Дарик.
 
Вчера от Агенцията по вписванията обясниха, че в последното тримесечие на годината са изплатени 599 000 лева за допълнително материално стимулиране на 635 служители във ведомството, като бонусите са между 700 и над 3000 лева. Изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева подчерта, че служителите, които са отговорни за срива в Търговския регистър през лятото, не са получили допълнително материално стимулиране. Правосъдният министър Цецка Цачева пък разпореди проверка по случая.
 
Близо 600 000 лева бонуси са раздадени в Агенцията по вписванията

"По обяснението на Козарева, което аз намирам за оправдано, не е предвидила изплащането на такива бонуси на хора, които са били пряко отговорни и са имали отношение към функционалностите на Търговския регистър. Назначила съм проверка от Инспектората на Министерството на правосъдието със задача да проследи дали има нарушение на наредбата и вътрешните правила при определяне на бонусите", каза Цачева и допълни: "Категорично пред вас споделям: според доклада от проверката и заключенията в него при установяване на пропуски или нарушения в актовете, по които се получават бонусите, ще бъда безкомпромисна".  
 
Шефката на Агенцията по вписванията обясни за бонусите

Тя посочи, че министърът на правосъдието няма отношение нито към определянето на кои лица, нито на размера на тези бонуси. По думите ѝ тя ще научи това от доклада на Инспектората.
 
Да не се слагат етикети на агенции априори, призова Горанов

Цецка Цачева подчерта, че възнагражденията в администрацията особено с нарастването на минималната заплата остават ниски за мнозинството от държавните служители. Тя изтъкна, че с бонусите идеята е да се стимулират онези служители, които не само изпълняват, но и проявяват повече старание при изпълнение на функциите си по длъжностна характеристика. Това е смисълът да има оценъчен момент от страна на прекия административен ръководител, коментира Цачева механизма, предвиден в наредбата за възнаграждения на служителите в държавната администрация от 2012 година, като тя се отнася за всички администрации.

Интервюто на Кирил Вълчев с правосъдния министър Цецка Цачева можете да чуете в darikradio.bg