Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов / БГНЕС
Не бива да се слагат етикети на цели агенции, заради отделни технически проблеми, смятат и финансовият министър Владислав Горанов, и депутатът от БСП Румен Гечев.
Поводът са публикации за раздадени в Агенцията по вписвания "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, когато беше и сривът в Търговския регистър.

Едва 4 са ИТ специалистите в Агенцията по вписванията, в предходни години били 17

Като уточни, че не е запознат какво са си раздали в звено-второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на правосъдието, Горанов коментира, че като цяло да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията заради техническия проблем през лятото е неудачно. На мнение съм, отбеляза той, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали задълженията си и нямат вина за техническия проблем с Търговския регистър, биха могли да получат подобни бонуси.

Агенцията по вписванията купува допълнителна памет за съхранение на данни

Той припомни, че след 2012 г.системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители да могат да получават допълнителни възнаграждения, като те се формират от 75 на сто фиксирана част и 25 процента - гъвкава. Предполагам, че ръководството на агенцията на база на оценката на изпълнението на отделните служители е определило бонусите, посочи министърът. По думите му обаче, ако има раздадени допълнителни пари на служители или длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем, това е неприемливо.

Румен Гечев
БГНЕС, архив

На сходно мнение е и депутатът от левицата Румен Гечев. Ако някъде има пожар, пожарникарите ги награждават, а тези, които са предизвикали пожара, носят съдебна отговорност, направи сравнение политикът.
БТА