Цацаров не изключи нови скандални разкрития до изборите
Цацаров не изключи нови скандални разкрития до изборите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марин Райков
63712
Марин Райков
  • Марин Райков

Предвиждат се нормативни промени, свързани с прилагане на режима за използване на СРС-та, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, на съвместна пресконференция с премиера Марин Райков и вътрешния министър Петя Първанова.

От своя страна премиерът Райков заяви, че институциите в една демократична държава не воюват помежду си, а търсят съвместно решения и изрази увереност, че името на МВР може да бъде изчистено от всякакви подозрения. Разследването на прокуратурата ще продължи по обективен начин, без разкриването на каквито и да било подробности към момента, допълни Райков.

„Някои може би забравят, че и след 12 май ще живеем заедно. Някои може би забравят, че и след 12 май ще има държава. Посланието на някои политически сили днес е, че българската демокрация боледува, че българските политически сили са склонни да генерират скандали, а не политически проекти за излизане от икономическата и социалната криза. Аз не приемам този подход за позитивен", заяви Райков.

Той припомни, че преди седмица е помолил Министерството на вътрешните работи да пристъпи към изчистване на вътрешно ведомствените си наредби и процедури, свързани с използването на СРС-та: „Да бъдат изчистени от всички мъртви точки в процедурата, от всички слабости, които биха създали предпоставки за нарушения при ползването на СРС-та. Ние държим да идентифицираме къде се къса документалната връзка и контролът върху приложението на СРС-тата, и Сотир Цацаров най-добронамерено ще ни помогне за това".

Цацаров не изключи нови скандални разкрития до изборите
netinfo

Министър-председателят подчерта, че нееднократно е заявил своята подкрепа за главния прокурор, за неговата работа, подчертавайки, че там, където някои искат да виждат скандал, той вижда работеща демокрация, независими институции, амбиция за спазване на закона.

„МВР направи това, което помолих и предложи конкретни промени в наредбите и процедурата. Същевременно тези предложения бяха предложени за становище на Цацаров, на прокуратурата и благодарение на нашето взаимодействие аз смятам, че можем да изчистим лицето на МВР от всякакви подозрения. Днес сме в състояние да уверим нацията, че тези процедури ще бъдат за в бъдеще демократични и разбира се в съответствие със закона", добави още Райков.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази очаквания, че в оставащите дни до изборите може да се появят нови скандални разкрития. Убеден съм, че действията на българската прокуратура не могат да се смятат за тежък удар нито върху МВР, нито върху организираната престъпност, заяви още Цацаров.

Вътрешният министър Петя Първанова призова за спиране на коментарите по темата с използването на СРС-та, тъй като в контекста на висящо наказателно производство това вреди на имиджа на МВР.