Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова
Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова / снимка: БГНЕС
Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова
82948
Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова
  • Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова

Президентът да инициира сформирането на независим орган, който да разследва скандалния случай с изтеклите разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева. За това призова пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според него в случая не трябва да се разследва единствено законни ли са скандалните записи или не, а да се провери същността на самите разговори. В противен случай „петното ще остане изцяло за съдебната система”, беше категоричен шефът на ВКС.

Към момента скандалът, добил популярност като „Яневгейт”, се проверява от Етичната комисия към ВСС.

Нуждата от намеса на държавния глава в този момент, председателят на касационния съд Лозан Панов аргументира така: „След като в записа са споменати имената на колеги, които са в Етичната комисия, след като става дума за имената на колеги, които са членове на ВСС, очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е проверка по същество. И още нещо - че тя е обективна и прозрачна. Още един аргумент, който мога да изложа, е, че заседанието на Етичната комисия беше закрито. Ако то беше открито, това щеше да бъде част от публичността - образ, който съдебната система няма как да не търси”.

Лозан Панов иска президентът да се намеси в скандала „Яневагейт“

Според Лозан Панов прокуратурата също няма как да разследва казуса, въпреки че в него има данни за търговия с влияние. Причината е, че в скандалните записи на разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова основна роля играе самият главен прокурор, за когото се твърди, че имал нареждане от „Бойко” да „опраска” Янева.

„Няма как прокуратурата да тръгне да прави разследване след като по някакъв начин и името на главния прокурор също е замесено. Аз не знам дали това, което е изложено в записите, е истина или не е истина. На ако тя не бъде проверена, петното ще си остане изцяло за съдебната система”, обясни той.

Панов призна, че няма разписана процедура, по която да се сформира такъв независим орган, който да разследва подобен тип скандали. Той обаче пое ангажимент да изложи позицията си пред президента, който да инициира създаването на специалната комисия, в които да има представители на всички власти.

Междувременно скандалът продължи да се разраства след като съдия Румяна Ченалова се яви на изслушване в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

Преди това пред журналисти тя заяви, че бившата шефка на СГС Владимира Янева й е предложила пари, за да не говори срещу главния прокурор. Освен това тя призна, че Цацаров и Янева са упражнявали контрол по определени търговски дела, както и че тя самата е била използвана в тази връзка.

Ченалова: Янева правеше елегантни намеци как да се решават дела

„Тя ме предупреди да не говоря против главния прокурор, за да нямам неприятности. Наистина ми предложи пари, които аз отказах. Когато човек преминава през такива събития, той си прави равносметка и застава срещу себе си. повярвайте, трудно е да съдиш себе си, да прецениш грешките, да оцениш приятелствата, користта, лицемерието и всичко онова, което се е случвало.

Не съм аз единствения съдия, който е викан, и на когото е казвано „Виж това дело как ще се реши”, или „Внимавай как ще се реши”, или в този смисъл. А не винаги нещата стават както се иска, защото просто не може”, обясни Ченалова.

Румяна Ченалова подчерта, че поръчките са отправяни не чрез заплаха, а много „елегантно”. На финала съдийката каза, че от известно време забелязва съмнителни автомобили пловдивски регистрации пред дома си. Подчерта обаче, че скандалните разкрития, които внезапно реши да прави пред медиите, нямало да спрат.