Ченалова: Янева правеше елегантни намеци как да се решават дела
Ченалова: Янева правеше елегантни намеци как да се решават дела / снимка: БГНЕС

Уволнената съдийка Румяна Ченалова разказа как е била викана от бившия председател на СГС Владимира Янева и й било намеквано да решава дела по определен начин. Като пример Ченалова посочи търговски процес, по който интерес проявили главният прокурор и посланик.

„Делото все още не е приключило и по него имаше указания от главния прокурор. Аз не ги изпълних и го реших по друг начин", каза Румяна Ченалова.

„Позволих да бъда използвана. И не съм единственият съдия, на който Янева е казвала "виж как ще се реши това дело", "внимавай как ще се реши", посочи тя и допълни, че намеците ставали „елегантно".

Ченалова уточни, че сред тези процеси не били "Октопод", "Соло" и "Белведере". Това ставало по търговски дела. Но не по всички можело да се направи нещо. Допълни, че в тези случаи съдията нищо не получавал и не винаги това се случвало на четири очи.

„Хората се страхуват да говорят. Това, което аз правя, създава опасност за мен. Виждам пред дома си пловдивски автомобили с черни стъкла, които досега не са спирали там", разказа Ченалова и описа колите като "баничарки", но допусна, че това може да звучи и параноично.

Според нея обаче този тип влияние е оказван върху малка група съдии - само които били близки с Янева, защото останалите изобщо не говорили с бившата председателка на СГС.
Румяна Ченалова си спомни и как се е сближила с Владимира Янева. Това станало, след като била избрана за председател на СГС, но не получавала подкрепа от колегите си.

Ченалова дойде във ВСС, където ще бъде изслушана по казуса с публикуваните записи в интернет.

Румяна Ченалова потвърди, че Владимира Янева й предлагала пари.

„Не останах с впечатлението, че ми предлага тези пари, за да ми помогне, защото съм била без заплата. Тя ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор, за да нямам неприятности. Аз съм казвала, че не харесвам някои методи в работата на прокуратурата и главния прокурор. Това беше предупреждение", каза Ченалова и напомни, че Янева и Цацаров били близки.

„Вероятно се притесняваше за себе си, а има и обстоятелства, за които все още не съм говорила", допълни Ченалова.

Тя описа как отказала парите, но въпреки това Янева и съпругът й ги оставили на спалнята, докато й били на гости, и допълни, че когато нейният съпруг видял това, опаковали парите в торбичка и ги върнали на Янева, като й се обадили да дойде да си ги вземе. „Дори не се интересувахме колко са парите", каза Ченалова.

Румяна Ченалова обясни, че не е казвала досега това в прокуратурата,защото не вярва, че би имало последици.

"Когато останеш толкова сам, видиш собствената си вина и няма какво да губиш, си казваш - Кое е по-достойно?", добави тя. Така преценила, че е по-достойно да говори по този начин, а не на четири очи. По думите й имало много нейни колеги, които се страхуват да говорят.

Ченалова все още няма представа кой може да е направил записите и поясни, че с Янева е говорила на много места.

Източник: БТА