/ БГНЕС
Българските служби за сигурност с принос в специализирана международна акция под егидата на Европол.  Тя носи името „Съвместни дни за действие срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор“, проведена между 16 и 20 септември 2019 г.  Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

От българска страна действията се осъществяваха от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОБ), Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“, Национална комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

В операцията, ръководена от Франция, участваха правоприлагащи органи от Белгия, България, Кипър, Португалия, Испания и Холандия. На територията на страната ни са били проверени над 200 лица, с рисков профил по отношение трафик на хора, и над 10 фирми, занимаващи се с набиране на селскостопански работници. На пътуващите на граничните пунктове се раздаваха превантивни материали, провеждаха се и беседи с тях. В рамките на тези дни за действие, бе проведена съвместна операция с френските власти, в хода на която бяха установени 167 жертви на трафик на хора, с цел трудова експлоатация и задържани четирима извършители /трима български и един френски гражданин/. Иззети са вещи и предмети, които са от значение за делото, разпитани са множество свидетели по случая.

Европол обяви резултатите от паневропейска операция срещу трафика на деца

По време на Съвместните дни на територията на Европейския съюз (ЕС) са били проверени общо 478 селскостопански обекта, 7372 души и 179 превозни средства. Установени 37 заподозрени лица и 302 потенциални жертви. Съвместните усилия доведоха до идентифицирането на 44 заподозрени в трафик на хора за трудова експлоатация, седем от които бяха арестувани. Установени са 39 възможни нови случая на трудова експлоатация. В 5-дневната международна операция участваха над 400 служители от 7 държави членки. 

Селскостопанският сектор е особено уязвим от експлоатация на труда. Повечето от уязвимостите са свързани със сезонния характер на работата, ниските заплати и следователно използването на сравнително нискоквалифицирана работна сила, идваща обикновено от скромен произход в по-бедните региони.

Рекорд: Над 550 тона нелегални пестициди са иззети от Европол през 2019 г.


В повечето случаи работниците се набират за периода на прибиране на реколтата от техните страни. Компаниите, които наемат сезонни работници, им обещават добри заплати, транспорт и настаняване. Обикновено реалността се оказва много различна; с ниска или никаква заплата, нечовешки условия на живот, изключително дълъг работен час и т.н.
МВР, пресцентър