акция
акция / iStock/Getty Images
България също е взела участие
Полицейските служби в няколко европейски страни са арестували 70 човека в хода на специална операция срещу трафика на деца, обяви Европол, цитирана от ТАСС и АФП.

В ръководената от Великобритания операция, която е била проведена от 17 до 23 юни т. г., са участвали 16 държави от Европейския съюз (ЕС), включително България, както и Исландия и Швейцария. Правоохранителните органи са били подпомагани от социални служби, общински власти и неправителствени организации.

Съдебните власти в Германия обвиниха българин в сводничество и трафик на хора

Проверени са били 125 хил. лица и 63 800 превозни средства и са били извършени обиски в 1100 обекта - частни имоти, предприятия и хотели. Имало е проверки по железопътни гари, летища и гранични пунктове. В хода на разследването са били идентифицирани 206 предполагаеми жертви, 53 от които малолетни.

В резултат на операцията са арестувани 34 човека за трафик на хора и 36 - за отвличане, трафик на деца с цел сексуална експлоатация и способстване за незаконна имиграция. Същевременно е осъществена разяснителна кампания в училищата как децата да се предпазят от трафикантите на хора, които после използват жертвите си за просия, сексуална и търговска експлоатация.

В съобщението на европейската полицейска агенция се казва, че тя само е координирала обмена на информация между страните и е правела анализ на събраните данни.  
 
БТА