/ iStock/Getty Images
Работниците били наети чрез законно действаща агенция за работа в България
Трима българи и един французин са задържани във френския град Лион, след разкриването на мрежа за експлоатация на работна ръка, съобщи NOVA.

Разбиха голяма група за трафик на работници и пране на пари

167 души жертви на съвременно робство са били наети да берат грозде за четирима производители в Бургундия. Едновременно с операцията на френската полиция са били извършени обиски и разпити в България, в присъствие на разследващи от Франция, съобщават френски медии.

Цели махали се местят от България в Германия заради помощи

Работниците били наети чрез законно действаща агенция за работа в България. Обещани им били по 60 евро на ден, като разходите за транспорт и жилище били покрити. Българите обаче били настанени в къмпинг, като разходите за храна им се приспадали от заплатите.

Сексуална и трудова експлоатация са най-честите причини за трафик на хора

След края на договорите повечето от работниците нямали достатъчно средства да се завърнат по домовете си. Разследването започнало още в края на 2018 г, когато сезонните работници се оплакали от лошите условия на труд след като се прибрали в България. По разкриването на мрежата за експлоатация са работили повече от 80 разследващи, включително служители на Европол.
nova.bg