/ ThinkStock/Getty Images
Петима мъже са задържани за разпространяване на видеа със сексуална експлоатация на деца. Клиповете са разпространявани чрез платформи Пиър ту пиър „P2P” в интернет. Един от задържаните неотдавна създал за установяване на контакт с деца  Неправителствена организация с цел популяризирането на физическото възпитание сред подрастващото поколение. На един от претърсените адреси в Димитровград, в съдържанието на 30% от намерените видео файлове жертвите били бебета на възраст до 3 месеца. От ГДБОП съобщиха, че намерените видеа съдържат брутални сцени на детска сексуална експлоатация. По думите им задържаните не са участвали в записите, а просто са разпространявали клиповете.
 
Операции насочени към хора разпространяващи материали съдържащи сексуална експлоатация на деца се правят ежеседмично. Това обясни пред Дарик Явор Колев от  ГДБОП. По думите му само за последните 2 седмици са задържани 8 души, които са използвали  различни „Пиър ту пиър” платформи за придобиване  и разпространение на материали съдържащи сексуална експлоатация на деца. Колев обясни, че само на един от компютрите на задържаните са намерени 11 800 файла снимки и видеа. По думите му жертвите във видеата са както от европейски, така и от азиатски произход, и е много трудно да бъдат установени.

Сексуална и трудова експлоатация са най-честите причини за трафик на хора
 
В хода на операцията на служители от отдел „Киберпрестъпност“ - ГДБОП са извършени претърсвания и изземвания в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград.
 
В пет жилища, обитавани от задържаните, киберекспертите са установили огромно количество (над 2 терабайта) видео файлове и изображения с брутални сцени на сексуално насилие над деца на възраст от 5 до 9 години.
 
На един от адресите – в Димитровград, в съдържанието на 30% от намерените видео файлове жертвите били бебета на възраст до 3 месеца. В процеса на работата по случая е изяснено, че мъжете са развивали дейността си в период от над 3 години.

Задържаха мъж, издирван за сексуална експлоатация на деца
 
На адрес в столичния квартал „Люлин“ под наблюдението на Софийска районна прокуратура разследващите задържали 43-годишен, на когото по-късно е наложена постоянна мярка за задържане под стража. Изяснено е, че той целенасочено е създавал еротични обяви с лични данни на набелязаните от него деца. Дни след това той изпращал по Skype линковете на обявите към жертвите си. Така изнудвал децата за срещи, като при отказ заплашвал да разпространи обявите им в социалните мрежи, пред родители и техни съученици.
 
43-годишният стигнал и по-далеч в действията си за установяване на контакт с деца - неотдавна създал, заедно с още двама мъже от обкръжението си, неправителствена организация с цел популяризирането на физическото възпитание сред подрастващото поколение.
 
Само през ноември е неутрализирана подобна дейност на 8 мъже във възрастовата група между 40 и 50 години.