Българският кораб Гео Милев се сблъска с панамски край Солун
Българският кораб Гео Милев се сблъска с панамски край Солун / netinfo

Българският търговски кораб "Гео Милев" се е сблъскал с плавателния съд "Хелена", плаващ под панамски флаг на три мили от Солунското пристанище. Инцидентът е станал в неделя около 7 часа сутринта на три мили от пристанището, заяви за Дарик пресаташето на БМФ Владимир Константинов.

При сблъсъка няма пострадали и замърсяване на морето, нанесени са само материални щети. От Параходство „Български морски флот” твърдят, че контейнеровоза „Гео Милев” се движил по правилата за маневриране. Капитанът на българския кораб е видял „Хелена” и се опитал да се свърже с колегата си по радиостанция, за да се разминат плавателните съдове с левите бордове. В последния момент панамският кораб внезапно променил курса си и пресякъл пътя на „Гео Милев”, като го е ударил по продължение на левия борд.

При сблъсъка са огънати перилата на българския кораб. В момента той е на пристанището в Солун, където ще бъде ремонтиран преди да продължи курса си. Морски арбитраж трябва да се произнесе чия е вината. Според Константинов решението най-вероятно ще бъде в полза на БМФ, тъй като почти винаги кораб, ударен в левия борд, се признава за невинен.

Това е третият инцидент в района на Солунското пристанище за последните 10 дни. При един от тях е загинал капитан на кораб.


Други новини от Варна