Музей в Пловдив ще е новият дом на редки риби и мекотели от Антарктида
Българският полярен кораб от Антарктида пое обратния път към България, предава NOVA.

Екипажът му трябва да измине близо 16 хиляди километра до родния бряг. Пътят му минава през Атлантическия океан, Средиземно и Бяло море. Научноизследователският екип носи на борда ценен жив дар, който ще се превърне в истинска атракция.

Редките видове живи риби и полярни земноводни животни за първи път се превозват с кораб от толкова далечна дестинация. Българската база „Св. Климент Охридски“ вече е зазимена до началото на следващото лято, когато полярниците ни ще се завърнат, за да продължат научните си проекти.

Корабът ни за Антарктида достигна Егейско море

Геологията на скалите и търсене на ценни метали като злато, сребро и мед бяха в обсега на изследванията им. Преди да се качат на борда на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и да потеглят към България, ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, за да вземе редки видове морски обитатели, които ще донесе у нас.

Рибите живеят само в Антрактида, уточнява той. „Айс фиш - ледената риба, която няма кръв. Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е прозрачна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, интересни животинки”, каза още доц. д-р Любомир Кендеров.

Ученият не скри, че пренасянето на морските обитатели е много трудно, но на кораба са се постарали да пресъздадат необходимите им условия с хладилна система.

Природонаучният музей в Пловдив ще е новият дом на ценната експозиция. За целта се подготвя специален 9-тонен аквариум. Условията в него ще наподобяват тези в Леденя океан. „Самото помещение ще е с температура от -5 градуса, като ще поддържаме температура на водата 2-3 градуса.

Тази ниска температура ще доведе до заледяване на всички стени. По стените ще се вижда в перспектива и нашата база, за да може да има кореспонденция с българското в този проект”, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Първият в света експозиционен леден аквариум струва 150 хиляди лева. Той ще е готов след две седмици, а полярните риби ще пристигнат у нас след два месеца.
nova.bg