Корабът „Св. св. Кирил и Методий” напусна водите на Истанбул около 3:30 часа местно време и се отправи към един от най-тесните проливи, използвани в международното корабоплаване - Дарданелите, предава NOVA.

Рано тази сутрин приключи зареждането с гориво на плавателния съд. В резервоара са запълнени 500 тона нафта, които ще стигнат за плаването до Аржентина.

Първият български военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида

Зареждането с гориво отне повече време от очакваното заради дълго изчакване на баржа, която да зареди кораба. Забавянето дойде и заради това, че проливът Босфор е сред най-труднопроходимите в света предвид интензивното движение на кораби, фериботи и други съдове.

Корабът ни преминава през Мраморно море при добро време. Капитан III ранг Радко Муевски обясни, че екипажът ще работи за това закъснението да бъде компенсирано. 

Благой Цицелков, NOVA

Плаването до базата ни на остров Ливингстън „Св.Климент Охридски“ и обратно ще продължи около 4 месеца. Екипажът на борда е от 26 души с командир капитан II ранг Николай Данаилов. 

Има и 23-ма курсанти и техни преподаватели от Военноморското училище във Варна. Курсантите вече се включват активно в работата на кораба - в неговото управление, навигацията и поддръжката.

Ръководител на 31-вата българска експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев.
nova.bg