/ / iStock/Getty Images
Емил Иванов - участник във втората група от 30-ата българска антарктическа експедиция, която замина от София на 9 януари за Антарктида, съобщава, че българските полярници вече са на Ледения континент и са в българската антарктическа база "Св. Климент Охридски".

"Утрото на 23 януари ме свари на мостика на изследователския кораб "Сармиенто де Гамбоа", в южния залив на остров Ливингстън. След два вълнуващи дни на трансфер със самолет и кораб, успешно достигнахме финалната точка на нашето пътуване. По време на прекачването ни от самолета на кораба за финалния трансфер, на остров Кинг Джордж се срещнахме с по-голямата част от първата група на експедицията, която е на път към дома. Миг на вълнуваща среща с приятели на брега на Южния океан! След разтоварване при добри метеорологични условия, около обед, акостирахме на брега на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски", където бяхме топло посрещнати от колегите си с хляб, мед и сол. Аз лично се почувствах у дома", споделя Емил Иванов.

Рано сутринта на 9 януари, с полет от София през Амстердам за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, за Антарктида замина втората и последна за експедицията група - от 11 души, български антарктици, съобщи тогава проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на 30-ата българска антарктическа експедиция.

В състава на групата преобладават учените, които ще работят по седем научни проекта от Националната програма за полярни изследвания, финансирани от Министерството на образованието и науката. Това са двамата медици - доц. д-р Развигор Дърленски и д-р Нейко Нейков, сеизмологът гл. ас. д-р Гергана Георгиева, двамата геолози - гл. ас. д-р Стефан Велев и д-р Стефан Методиев, и биолозите - Светослав Димов и Весела Евтимова.

Лекар на групата е д-р Елена Иванова, а в логистичния състав са Елка Василева - готвач и провизионист, Емил Иванов - моторни лодки, и Милчо Дундаков - механик.
БТА