Български ягодоберачи не са ползвали услугите на набеденото дружество
Български ягодоберачи не са ползвали услугите на набеденото дружество / снимкa: БГНЕС

Върнати от Шотландия български ягодоберачи не са ползвали посредничеството на набеденото дружество.

Няма данни, че от дружество "Конкордия груп" ООД е извършвана посредническа дейност за наемане на хора за селскостопанска работа в Шотландия. Това показа проверка на Главната инспекция по труда, извършена по сигнал за нарушения на условията и реда по наемане на работа в селскостопански предприятия във Великобритания, съобщават от социалното ведомство.

Информацията за нарушенията беше подадена от службата по трудови и социални въпроси към посолствата на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия и от медиите. Тя се отнасяше до дружествата "Тотал Сървиз" ООД и "Конкордия груп" ООД. Проверката не е установила други нарушения, допуснати от дружествата при упражняване на посредническа дейност по наемане на работа в чужбина. Двете дружества имат един и същ адрес на управление.

"Тотал сървиз" ООД няма регистрация в Агенцията по заетостта за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. За него няма данни да е предоставяло посреднически услуги по наемане на работа. Около 90 от служителите му са командировани във Великобритания по договори за предоставяне на услуги, сключени със селскостопански предприятия във Великобритания. Дружеството е командировало своите работници по реда на Наредбата за служебните командировки в чужбина в рамките на предоставянето на услуги.

Инспекцията по труда допълнително е изискала данни от компетентните български служби във Великобритания относно статута на хората, които не са работници на "Тотал сървиз" ООД и са били наети на работа в селскостопански предприятия в Шотландия и основанието за тяхното пребиваване в Обединеното кралство.

Чрез медиите изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Гълъб Донев отправя покана за среща към завръщащите се от Великобритания български граждани, потърпевши от проявено към тях некоректно отношение при наемане на работа, за да бъдат изяснени обстоятелствата по случая.

Ако се потвърди информацията за извършване на посредническа дейност по наемане на работа от хора без регистрация съгласно българското законодателство или извършване на такава в нарушение на Закона за насърчаване на заетостта от регистриран посредник спрямо виновните ще бъдат взети предвидените в закона мерки.

Главната инспекция по труда напомня, че в интерес на хората, ползващи тези услуги, е необходимо да се обръщат към посредническа фирма, която има регистрация в Агенцията по заетостта. Официалното удостоверение за нейната регистрация трябва да бъде поставено на видно място в офиса на фирмата. Регистрацията може да бъде проверена в сайтовете на Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда.

За заминаващите българи е необходимо:

• Да сключат договор с посредника като получат оригинален екземпляр от документа.

• Да се уверят, че посредникът за работа в чужбина има съответно регистриран в Агенцията по заетостта посреднически договор, сключен с чужд работодател.

• Да получат подписан индивидуален договор за наемане на работа от чуждия работодател (или от упълномощено от него лице), както и превод на договора на български език.

• Да получат информация за обществените и религиозните порядки и за трудовото законодателство на страната, в която им се предлага работа.

За тяхна допълнителна сигурност да се снабдят с адресите и телефоните на българското посолство или консулство в съответната държава, адресите и телефоните на местните служби на реда, болничните заведения и Инспекцията по труда.