/ БТА
Държавата има основен интерес да въоръжи с боеприпаси оръжейните системи на многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили.

За целта на днешното си заседание, Министерският съвет прие решение свързан с реализация на обществени поръчки по сключения през месец ноември 2020 г. договор, между Министерството на отбраната на България и „NVL В. V. & Co. KG” - Германия.

От МС информират, че ако се реализират обществените поръчки ще се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно действие на корабите, 130 мм боеприпаси за хидроакустическа защита, както и 81 мм боеприпаси за електронна война, които са необходими за осигуряване на боеспособността на оръжейните системи, както и за изпълнението в пълен обем на задачите, произтичащи от мисиите на Въоръжените сили, в това число и защита на морския суверенитет на страната.

До края на година Военноморските сили ще получат нова техника (СНИМКИ)

Ще бъде осигурена и хидроакустичната и електронна защита на корабите, които се осъществяват с използването на 130 мм боеприпаси „CANTO“ за отразяване на атаките на противника с използване на торпедно въоръжение и 81 мм боеприпаси за електронна защита за смущаване на противниковите системи и създаване на лъжливи цели в електромагнитния и топлинен диапазон.

"Защитата на морския суверенитет се осигурява основно чрез използването на всички оръжейни системи на бойните кораби, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие срещу надводните сили на противника на малки, средни и големи дистанции с висока точност, като в допълнение боеприпасите за артилерийските системи осигуряват и непосредствената противовъздушна отбрана на кораба", се отбелязва в съобщението от Министерски съвет. 

От там смятат, че всичко това ще доведе до осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат за изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня