България отбеляза Деня на храбростта и празник на Българската армия. Денят в сегашния му вид се отбелязва се от 1999 г., сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия. За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта с указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I.

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

БТА

Тази година 6 май премина без военен парад в центъра на София заради съвпадението на празника на армията с Великден. Въпреки това над столицата прелетяха три изтребителя МиГ-29 по време церемонията пред паметника на Незнайния воин, за да бъде показано, че българската авиация продължава да носи със собствени национални сили охраната на въздушното пространство на страната ни, обясни служебният министър Атанас Запрянов преди дни.

Тържествен водосвет на бойните знамена на Гергьовден (СНИМКИ/ВИДЕО)

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя на пл. „Свети Александър Невски". Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните гвардейски части.

БТА

Учете се от делата на строителите на съвременна България и следвайте техните завети. Растете като добри хора и достойни българи, отговорни към нашето общество и държава, и не забравяйте, че всички ние разчитаме на вас, защото вие сте бъдещето и надеждата на България. С тези думи Румен Радев се обърна към млади гвардейци на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Преди церемонията в президентството пред сградата на институцията се състоя тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която присъстваха ученическите гвардейски отряди.

Политиците по повод 6 май

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени с пагони желая здраве и сили в тяхната отговорна мисия, каза президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че във време на кризи и войни не можем да свикнем с неглижирането на Българската армия.

Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници, написа във Фейсбук служебният министър-председател Димитър Главчев.

Ето какво гласят пожеланията на политиците за Гергьовден

С освещаването на знамената се прекланяме пред хилядите български воини, дали живота си за България. И скланяме глави пред армейците, които днес са на своя пост, за да бъде небето ни свободно, животът ни - сигурен, а светът ни - мирен, написа заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова във Фейсбук.

Бюджетът за отбрана ще расте, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти след честванията пред паметника на Незнайния воин. Военният министър подчерта, че за него 6 май значи много и добави, че има 41 години военна служба. Мисля, че това е ден, в който трябва да дадем уважение на военнослужещите, каза Запрянов.

Честит Ден на храбростта и празник на Българската армия, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Борисов пожела на всички именици много здраве, щастие и успех.
Днес е Гергьовден - един от най-светлите християнски празници и Ден на храбростта. Честит празник на Българската армия, написа и съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков във Фейсбук.

Във времена на войни и множество предизвикателства, единството и заедността, в името на общата сигурност и опазването на живота и здравето на хората, са най-голямата ни сила, посочи в социалната мрежа и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Време е да върнем честта и славата на Българската армия, написа във Фейсбук и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и честити Гергьовден. Поздравления за военните днес, които са посветили живота си в служба на Отечеството, посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Честит Ден на храбростта! Честит празник на Българската армия! Честит Гергьовден!", написаха на страницата си във Фейсбук „Има такъв народ”.

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан с различни прояви в страната

БТА

Във Варна се проведе тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

Пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе се състоя церемония по случай Деня на храбростта и българската армия.

В Троян 6 май бе отбелязан с празнично богослужение и тържествен ритуал пред мемориалния комплекс на „Вила Ванна“ в града.

С тържествен ритуал пред Паметника на Незнайния воин на централния площад "Свобода" Хасково също отбеляза празника.

Разград отбеляза празника с общоградско тържество.

Денят на храбростта бе отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война в Силистра. Отслужена бе панихида в памет на загиналите войници и офицери.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Трифонов/БТА