/ БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави три условия, за да се направи общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ - новият орган да се занимава с разследвания, с борба с корупцията по високите етажи на властта и председателят му да се назначава от президента.

Борисов разкритикува остро антикорупционния закон
 
Опитват се да ни внушават, че трябва да направим общ законопроект с ГЕРБ, каза Нинова пред Националния съвет на БСП. Ще го направим при три условия - този орган да се занимава с разследвания, а не с констатации, т.е. с истинско събиране на доказателства; да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с административни нарушения; и този орган да има председател, назначен от президента на републиката, посочи тя.

Би ли приел Радев да участва в назначаването на шефа на бъдещия антикорупционен орган
 
Ние не правим закон за едно правителство и за един президент, заяви Нинова. Тя посочи, че законът е принципен и не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще я контролира. "Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК, ще си назначава хората, които ще го контролират", коментира тя. Нека да има разделение на властите и взаимен контрол, както и власт-власт възпира, призова Нинова.
 
"Управляващите предлагат поредната имитация за борба с корупция за отчет за предстоящия мониторингов доклад", коментира лидерът на БСП. Тя отбеляза, че управляващите предлагат орган, който събира информация, а не извършва разследвания.
 
Ние не сме опозиция на инат, но сме с воля за истинска борба с корупцията, заяви Нинова.

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон
 
Предлагам ви да си поставим една стратегическа цел - борбата с бедността и увеличаването на доходите, обърна се Нинова към социалистите на пленума. По думите й средствата за това са промени в образованието, акцент върху икономика и производството и борба с корупцията.
 
Социалистите ще настояват за приемане на предложените от тях промени в Закона за училищното и предучилищното образование, които предвиждат един учебник за всеки клас. Нинова заяви, че ще внесат и нов закон за Банката за развитие, в който ще предложат да се намалят лимитите на кредитите и да се предоставят само на малки и средни фирми. Банката за развитие се превърна в инструмент за финансиране на шест-седем големи в България, аргументира се тя.

Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон
 
Обществото очаква алтернатива на това управление и нека този сезон бъде сезонът на алтернативата за "БСП за България", заяви Нинова и призова да се започне от антикорупционния закон, който бил част от битката с паралелната държава.
 
По-рано днес членът на Националния съвет на БСП Георги Гергов коментира, че "БСП е аут, а не е алтернатива. Ние още не сме дали отговор защо загубихме изборите, защото ГЕРБ не ги спечели, ние ги загубихме", посочи той. Алтернативата тепърва ще я доказваме със закони, коментира Гергов.
 
Според него левицата предлага 14 законопроекта, нито един от които не покрива нейната програма. Тези законопроекти са проява на едно заяждане, а не конкретно по темите и проблемите, които има българският народ, смята той.
БТА