От БСП представиха на президента своя проект за антикорупционен закон
От БСП представиха на президента своя проект за антикорупционен закон / БГНЕС
Гарантирането на независимостта на бъдещия антикорупционен орган е от ключово значение за ефективността на неговите действия и за постигането на резултати. Това е заявил президентът Румен Радев по време на работна среща с председателя на БСП Корнелия Нинова и ръководството на партията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Левицата представи пред Радев проекта си за антикорупционен закон.

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон

По думите на Радев е необходим дебат и широк обществен консенсус за създаването на ефективен антикорупционен модел в България.

Президентът заявил също така, че би приел назначаването на председателя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово участие, но това изисквало "гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с обществените очаквания за промяна и реални действия".

Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон

От БСП представиха на президента своя проект за антикорупционен закон
БГНЕС

Той изразил позиция, че очаква предложените законодателни промени ясно да регламентират прилагането на всеобхватен подход в борбата с корупцията - не само превенция, но и провеждането на разследване и внасянето на обвинение.

Президентът коментирал също, че борбата с корупцията е от изключително значение за обществото ни и затова на нея ще бъде посветено следващото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 октомври.