Президентът Румен Радев се срещна с правосъдния министър Цецка Цачева
Президентът Румен Радев се срещна с правосъдния министър Цецка Цачева / president.bg
Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон
93985
Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон
  • Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон
Без анонимни сигнали за корупция - това предвижда антикорупционният закон, който се подготвя от Министерството на правосъдието, сподели ресорният  министър Цецка Цачева след срещата си с президента Румен Радев.

Тя бе в президентството във връзка с поредицата от срещи на държавния глава, посветени на съдебната реформа. Очаква се проектът за закона да бъде готов до края на юли, коментира още Цачева.

Антикорупционният закон, който се подготвя, предвижда да бъдат премахнати два спорни момента - анонимните сигнали за корупция и обратната тежест на доказване. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева. "Без анонимни сигнали. Всеки гражданин, който разполага с данни и факти, да може спокойно да ги предостави на съответния орган за проверка на обстоятелствата, които се твърдят в сигнала", каза министърът.

Третият кабинет на Борисов ще пише нов антикорупционен закон

Цачева поясни, че проектът за антикорупционен закон ще е готов и публикуван за обществено обсъждане до края на юли. Намеренията са през есенната сесия на Народното събрание законопроектът чрез правителството вече да бъде в парламента, така че до края на годината да има действащо антикорупционно законодателство, обясни тя.

Юристи искат оставката на Цачева, тя ще я даде, но само ако премиерът пожелае

Правосъдният министър заяви още, че според нея най-силното противодействие на всякакви корупционни практики е бързото въвеждане на електронно управление. 

Президентът Румен Радев се срещна с правосъдния министър Цецка Цачева
president.bg