/ БГНЕС
Той е призован да напусне парламента
Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП. Решението е бил взето единодушно от всички присъствали, съобщиха от партията.

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на левицата за въздържане от изпращането на оръжия за Украйна, а след това подкрепи ратфикикацията. От БСП обясниха, че действията му са в разрез с решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.



Наказаха депутат, излъчвал в интернет засекретеното заседание на парламента

По време на дебатите в залата Явор Божанков заяви, че не е съгласен с тезата, че даването оръжие на Киев ще ни вкара във войната. "Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", посочи депутатът.

Божанков бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. "Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", добави той.

От левицата посочиха, че според правилника на ПГ всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. "Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група“, допълват от "Позитано" 20.

Депутатите решиха да окажем военна помощ на Украйна

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

"В някои от групите има депутати с различно мнение, какъвто е случая с Явор Божанков и Асен Василев, който е гласувал противно на ПП. Но важно е колективното политическо решение. И нашето е: Не на доставянето на оръжия за Украйна", заяви по-рано партийният лидер Корнелия Нинова.


БСП иска разсекретяване на списъка на оръжията, които даваме на Украйна

"Това ни въвлича в конфликта и е против българския национален интерес. Търсене на мирно решение, успокояване на света, Европа и България“, допълни тя.