Цецка Цачева
Цецка Цачева / netinfo
Българската стопанска камара пита правосъдния министър Цецка Цачева защо Търговският регистър пак е изправен пред криза. В петък от Агенцията по вписванията обявиха спешна обществена поръчка за допълнително дисково пространство за регистрите си. В мотивите се посочва, че наличната памет ще стигне за още максимум 20 дни, след което базите данни ще блокират. От агенцията обаче уточняват, че спешността на поръчката не идвала от техни действия или бездействия, а от непредвидимо извънредно събитие, каквото бил големият срив на Търговския регистър през август. Тогава заради четири дефектирали диска с информация достъпът до регистъра бе напълно блокиран в продължение на 19 дни. От стопанската камара обаче определят като „изключително смущаващо” твърдението, че агенцията не е била длъжна да предвиди риска от технически дефект и отново призовават за публично оповестяване на причините за големия срив от август.

Агенцията по вписванията купува допълнителна памет за съхранение на данни
 
В отвореното си писмо от Българската стопанска камара припомнят, че големият срив от август е бил предшестван от редица проблеми във функционирането на регистъра. В продължение на няколко поредни години обработката на годишни финансови отчети се забавяла с повече от година.
 
Самият срив пък настъпи на 9 август и блокира изцяло достъпа до регистъра за близо три седмици, което прекрати напълно регистрацията на нови фирми и промяната на вече регистрирани такива. Причината за срива бе обявена чак на шестия ден – четири дефектирали диска с информация.

Поддържаните от Агенцията по вписванията регистри работят в пълна функционалност
 
Този петък пък се разбра, че регистрите на агенцията са изправени пред дефицит от дискова памет и ако не бъде осигурена допълнителна до 20 дни, работата им пак ще блокира. От Агенцията по вписванията уточняват, че новата криза е пряко свързана с изгорелите през август дискове. Заради разследването на срива от прокуратурата пък забранили да се трие вече остаряла информация, което допълнително блокирало наличната памет. От агенцията твърдят, че не са можели и не са били длъжни да предвидят подобни извънредни събития.
 
От стопанската камара обаче определят като „неприемлива и опасна” тезата, че агенцията не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви и че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект. В писмото се допълва и че прогнозите за нова криза след 20 дни досега не са публично оповестявани и създават подозрения, че управлението на процесите в агенцията е „хаотично, непрозрачно, и в крайна сметка генерира несигурност и непредвидимост за бизнеса.” Изразени са опасения и че дори при спазване на кратките срокове на процедурата, функционирането на регистрите отново е изложено на голям риск.

Кога се срина сайтът на Търговския регистър
 
Проверка в Агенцията по обществените поръчки обаче показва, че още през ноември 2017-а Агенцията по вписванията е открила подобна процедура за допълнителна дискова памет. В мотивите на практика е предсказана голямата криза от август 2018 г. и пише, че: Неизпълнението на поръчката би могло да доведе до загубване на информация за до две седмици. Това изправя агенцията пред вероятен срив на поддържаните от нея системи и невъзможност да изпълнява вменените й нормативни задължения. Последното ще доведе до пълен хаос в стопанския живот на страната, несигурност в гражданско-правния оборот, неяснота при установяване правото на собственост върху недвижими имоти и многократно нараснали възможности при злоупотреби при сделките с тях, загуба на доверие към държавните институции, което би могло да доведе до тежка икономическа криза на страната.
 
Изпълнението на обществената поръчка на стойност 3,6 милиона лева е завършено на 15 август 2018 г. година – седмица след началото на срива на Търговския регистър. Въпреки разследването на прокуратурата до момента няма нито повдигнати обвинения, нито становище какво е причинило дефектирането на четирите диска с информация.

19 дни по-късно: Страната ни отново е с работещ електронен търговски регистър