/ БГНЕС
19 дни по-късно България извади късмет и отново е страна с работещ електронен търговски регистър. Прогнозите, че сайтът ще заработи отново с пълните си функции от 16:00 ч. днес се сбъднаха дори с няколко минути по-рано. Регистърът се срина на 9 август следобед и блокира за близо три седмици регистрацията на нови фирми, промяната на вече регистрирани такива, както и множество справки. В продължение на 6 дни пък никоя държавна институция не обяви причината за срива и чак на 15 август от Агенцията по вписванията заявиха, че става дума за 4 дефектирали диска с информация. Срокът за пускането на електронния регистър с пълните му функции пък бе поставян и отлаган няколко пъти, като в крайна сметка регистърът си остана частично функционален чак до 16:00 ч. днес.

Кога се срина сайтът на Търговския регистър
 
Сайтът на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел се срина на 9 август, петък. На следващия ден от Агенцията по вписванията обявиха, че ще са нужни най-малко 8 часа за отстраняването на проблема. Регистър обаче не се появи и на следващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че е сезирала прокуратурата и ДАНС, с което засили подозренията за хакерска атака. Спекулациите нараснаха и от факта, че в продължение на 6 дни никоя държавна институция не обяви какви са причините за срива. Едва на 15 август, сряда, тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви, че става дума за 4 дефектирали диска с информация с обща памет 25 терабайта, която трябва да бъде възстановена от резервните копия. Даскалова обаче не даде конкретен срок за пускането на регистъра, като единствено каза, че това ще се случи някъде през следващата седмица. А относно причините за дефектирането Даскалова заяви:
 
„За съжаление, колкото и наивно да звучи, случват се такива неща. Мащабът на това, което се е случило, е голям. За подаването на оставки - в такава кризисна ситуация аз съм нужна тук, а не на друго място. Трябва да бъде на работното си място, трябва да координирам процесите, като единственият представител на агенцията в момента. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички“.
 
Времето за оставки дойде 2 дни по-късно – на 17 август. На мястото на Даскалова бе назначена Габриела Козарева, която до момента оглавяваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

17 август: Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка

Габриела Козарева е новият шеф на Агенцията по вписванията
 
Сривът продължи и през следващата седмица и предизвика извънредно парламентарно заседание на 21 август. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви кризата за преодоляна и даде нов срок за пускането на регистъра – до края на седмицата:
 
„Към днешна дата можем да кажем, че кризата е преодоляна и имам уверенията, че ще имаме работещ Търговски регистър“.

Премиерът: Кризата с Търговския регистър е преодоляна
 
Впоследствие Борисов се поправи и обяви, че даденият срок щял да се осъществи само „ако извадим късмет”. Конкретика около причините за дефектирането Борисов също не даде:
 
„Диск е! Скапал се е. Всички работите с компютри, с програми. Знаете, че понякога се бъгват. Това се случи и тук. Това е неудобство, неприятно. Мисля, че ще се справим. Това ни дойде като обица на ухото“.
 
Регистърът не тръгна до края на седмицата. След няколкото отложени крайни срока, тази сутрин от Агенцията по вписванията обявиха, че регистърът вече работи, но не и онлайн. Сайтът щял да бъде пуснат в 16:00 ч. следобед. Поредната прогноза в крайна сметка се сбъдна, дори с няколко минути по-рано от предвиденото.

Възможни ли са злоупотреби заради срива на Търговския регистър?