/ БГНЕС
Премиерът: Кризата с Търговския регистър е преодоляна
98557
Премиерът: Кризата с Търговския регистър е преодоляна
  • Премиерът: Кризата с Търговския регистър е преодоляна
Кризата с Търговския регистър е преодоляна. Това увери в пленарната зала премиерът Бойко Борисов. "Видяхте - в най-развити държави им се сринаха системите. Сега, диск е - скапал се е, паднал е. Всичките работим с компютри и програми, знаете, че някой път се бъгват. Това се случи и тук", обясни премиерът.

Парламентът се събира извънредно заради „Олимпик” и Търговския регистър
 
Той представи последните данни по работата на правителството по срива на регистъра: "Към днешна дата, 21 август, беше възстановена базата данни на Търговския регистър до 6 юни 2018 г., а към момента вече е до 17 юли 2018 г. В ход е процес на възстановяване на данните към август включително. Това е именно периодът за подаване на годишните финансови отчети, които са в процес на изтичане. Успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове. Работата за възстановяване на функционалностите на регистъра не е спирала нито за минута. Проблемите, техният мащаб и причините да се стигне до неработоспособност на българския регистър бяха известни още първите 24 часа след срива на базата данни".

Възможни ли са злоупотреби заради срива на Търговския регистър?
 
Какво следва оттук нататък по думите на Борисов: "Процес по създаване на резервни копия на данни от системата и регистри и вътрешна процедура за всяка администрация. Резервните копия се съхраняват в инфраструктурата на самата администрация. Наличието на достоверно и сигурно съхраняване на резервно копие на данни от системи и регистри е от ключово значение за гарантиране на непрекъсваемостта на функциониране на ключови за държавата регистри и системи. Поради това е предприето следното - в срок до 31 август административните органи трябва да изготвят и изпратят на Държавна агенция "Електронно управление" разработените и прилагани от тях процедури за създаване на резервни копия на данни от критични системи и регистри".

Адвокати: Кога точно ще заработи Търговският регистър? Държавата е в колапс
 
"В момента се работи по привеждане в действие на план за зашита и съхранение на данни на критични системи и регистри чрез създаване на хранилище на резервни копия на данни от критични системи и регистри за електронно управление. Сега просто са се скапали дисковете, но ние ще бъдем подложени впоследствие и на хакерски атаки, и на зловредност, и умисъл. Така че, приемам вината от страна на агенцията, от страна на фирмата ако щете, важното е да не допускаме подобен срив и в друга система", каза министър-председателят.