/ ThinkStock/Getty Images
Адвокати: Кога точно ще заработи Търговският регистър? Държавата е в колапс
98536
Адвокати: Кога точно ще заработи Търговският регистър? Държавата е в колапс
  • Адвокати: Кога точно ще заработи Търговският регистър? Държавата е в колапс
Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският регистър. В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния министър близо 70 адвокати заявяват, че без Търговски регистър държавата не работи, тъй като голяма част от работата на фирмите е напълно блокирана. По думите им е недопустимо в страна с еврокомисар по дигитализация регистърът да остава недостъпен вече осми ден.

10 август: Сайтът на търговския регистър не работи
 
Сезираха прокуратурата и МВР за проблема с Търговския регистър

Защитниците настояват за прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството. Няколко часа по-късно изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че в сряда заяви, че няма такива намерения. Сайтът на Търговския регистър пък постепенно възстановява някои функции, но регистрацията на нови фирми остава блокирана поне до следващата седмица, а от агенцията така и не дават по-конкретен срок.
 
По думите на адвокат Стела Николова без Търговски регистър фирмите на практика са блокирали дейностите си, като например откриване на банкови сметки, теглене на пари и кредити, и прехвърляне на имущество. Работата и на адвокатите също е затруднена: "Връщаме клиенти, губим доходи. Нашите клиенти не могат да си обслужват банковите сметки. Не могат да си продадат МПС-тата на фирмите, не могат абсолютно никаква сделка да сключат във връзка с свой имот. Търговският оборот в страната е абсолютно спрял".

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен Търговският регистър

Борисов: Не съм доволен от шефката на Търговския регистър
 
Сайтът на Търговския регистър се срина миналия петък, като едва в сряда бе възстановена малка част от функциите му, като например справките за актуално състояние на фирми и справките по ЕГН. От днес е възстановен и обменът на данни със средата за междурегистров обмен RegiX, което облекчава прехвърлянето на собственост. Остава невъзможна обаче регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. От Агенцията по вписванията пък обещават единствено това да стане някъде през следващата седмица. Адвокатите обаче настояват за по-конкретен срок: "Аз не съм чула в друга държава подобно нещо да се случва и обясненията на правителството, че това се случва, че може да се поправи и един ден следващата седмица, незнайно кой, Търговският регистър ще заработи, не е нормална ситуация. Не може да се дават обяснения от рода "работи се", без конкретна дата и конкретен срок" .
 
Адвокатите настояват още за прокурорска проверка в Министерството на правосъдието и отговорност от страна на правителството. По-рано днес изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че няколко дни по-рано обяви, че няма такива намерения.

Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка, Цачева я прие
 
Стела Николова определи оставката като закъсняла: "Госпожата трябваше да си поеме отговорността още първия ден и да заяви какво се случва, а не на петия ден да излиза и да казва, че се работи. Смятаме, че е редно и политическа отговорност да се появи. Г-жа Цецка Цачева да не казва, че сигурно има виновни. Вероятно има виновни, след като държавата вече осми ден е в пълен колапс. Не вярвам да има каквато и да е държава, ако ще и в третия свят, и това нещо да се случи и никой да не дава никакво обяснение. Имаме еврокомисар по дигитализацията, нямам представа как в ЕС ще приемат това събитие у нас, дали знаят, дали са информирани. Радвам се, че не се случи по време на Европредседателството, защото щяхме да станем съвсем за смях, макар че и сега сме".