/ БГНЕС
Парламентът се събира извънредно
98554
Парламентът се събира извънредно
  • Парламентът се събира извънредно
Народното събрание ще проведе извънредно пленарно заседание днес. Депутатите прекъсват ваканцията си заради казуса със застрахователно дружество "Олимпик" и срива на Търговския регистър.

Вчера 61 народни представители от парламентарната група на „БСП лява България” се подписаха за свикване на извънредно заседание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева го насрочи за днес в 13.30 ч.
 
Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента за скандала с Търговския регистър. Социалистите настояват и финансовият министър Владислав Горанов да даде обяснение за фалита на застрахователната компания „Олимпик”.

От 17 август т.г. всички договори за сключени застраховки с дружеството са прекратени автоматично, а заплатените премии за неизтеклата част на договорите подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в Кипър. Заради казуса от правителството поискаха зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн да напусне поста, защото е допуснала пропуски в работата си като ръководещ управление „Застрахователен надзор”.
 
Пирамида ли е Гаранционният фонд и има ли изобщо пари в него?

В проекта си на решение от левицата настояват министърът на финансите Владислав Горанов да търси възможности за възстановяване на платените суми от лицата, сключили застрахователни договори, както и Комисията за финансов надзор (КФН) да предостави пред парламента доклад за осъществения над дружеството надзор.

КФН: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени
 
Дневният ред на депутатите предвижда и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието.
 

БГНЕС


Възможни ли са злоупотреби заради срива на Търговския регистър?

От левицата продължават да настояват и за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър.