/ БГНЕС
По искане на БСП насрочиха за вторник извънредното заседание на НС
Нинова развали ваканцията на депутатите
98549
Нинова развали ваканцията на депутатите
  • Нинова развали ваканцията на депутатите
Пирамида ли е Гаранционният фонд и има ли изобщо пари в него? Тези въпроси отправиха от БСП към правителството. Заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ и заради проблемите с Търговския регистър социалистите внесоха подписи за свикване на извънредно заседание.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че искането на правителството за оставка на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн не е достатъчно. "Трябва да се поеме и политическа отговорност", категорични са социалистите. 
 
От левицата продължават да настояват и за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър.

Правителството призовава Ралица Агайн да подаде оставка

Парламентарната група на БСП внесе подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Лидерът на БСП обяви, че иска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента за скандала с Търговския регистър. Социалистите настояват и финансовият министър Владислав Горанов да даде обяснение за фалита на ЗК "Олимпик".

"Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки. Първата е проект за решение по казуса за застрахователно дружество "Олимпик", а втората - изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и изобщо електронните системи в страната", заяви Нинова.
 

Нинова БСП подписка
БГНЕС


"Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас, и за засегнатите хора от фалита на кипърското дружество "Олимпик". Това представлява регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля. Освен това, това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци по свое задължение и след като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на Комисията за финансов надзор, след като се е стигнало дотук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър, пък ние ще помогнем с адвокат или ще променяме европейско законодателство", коментира още Корнелия Нинова.

ДАНС и прокуратурата влизат в КФН

"Това е абсолютно неприемливо, още повече, че са възможни и други решения. Възможна е алтернатива. Ние твърдим, че може да стигнем до това решение гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората, да влязат в техните права и тогава от свое име вече да водят тези дела в Кипър. Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, болници, както и други юридически лица, които са се застраховали там. Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да помогнем на тези хора", изткна още лидерът на БСП.
 

БГНЕС


10 август: Сайтът на търговския регистър не работи
 
От БСП питат и има ли пари в Гаранционния фонд. "Днес се твърди, че ще се чака европейска директива, която да променя европейското законодателство. Ние питаме - защо е необходимо да чакаме това? Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, което е задължително, не може да ни се откаже, тук сме, да се внесе спешна промяна в българския закон. Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, не можем да помогнем на 270 000 българи", упрекна Нинова управляващите.
 

БГНЕС


"Не можем да разберем тази упоритост на правителството, да не иска да помогне на хората, но започваме да си задаваме въпроси. Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в Гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите пари, че някой не е упражнил контрол къде са и колко са", запита лидерът на социалистите.

14 август: Застрахователна компания „Олимпик“ е в несъстоятелност

Минути след внасянето на подписите председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредното заседание за вторник - 21 август.