Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев / БГНЕС
Екип от британски следователи е в България, за да проучи дали отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, пише британският вестник „Гардиън”, предаде БГНЕС. Изданието се позовава на българския премиер Бойко Борисов.
 

„Има британски екип тук“, е потвърдил в интервю за вестника българският премиер Бойко Борисов. „Те провеждат съвместно разследване заедно с българските органи“, допълнил той.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му
 
 
Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Емилиян Гебрев, който управлява българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпадна в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляха подозрителното отравяне, но случаят не беше разрешен.
 
През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая Скрипал, Гебрев се обърнал към българските прокурори и им е предал резултатите от лабораторните тестове от 2015 година, които според него показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на химикала Новичок, за който британските власти смятат, че е използван срещу Скрипал и дъщеря му.

Емилиян Гебрев
БГНЕС

„В момента, в който чухме думата Новочок, ние веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали“, е заявил Борисов. Той подчерта, че това се е случило "преди няколко месеца".
 
 
Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Разкриха подробности за един от заподозрените за отравянето на Скрипал, бил в България

Евентуалната връзка между двата случая на отравяне беше поставена във фокуса на вниманието миналата седмица, след като разследващият сайт „Bellingcat“ обяви, че е открил документите за пътуване на предполагаемия агент на ГРУ, който използвал псевдонима Сергей Федотов.
 
Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и дъщеря му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е използвал сходни модели на пътуване - не се появява за обратния си полет, след това се връща по друг маршрут.
 
В друго свое разследване, публикувано в четвъртък, „Bellingcat“ заяви, че е разобличил истинската идентичност на Федотов.
 
Използвайки проучвания с отворен код и изтекли бази данни за пътувания, уебсайтът преди няколко месеца обяви, че е разкрил „истинската самоличност“ на други двама агенти на ГРУ, които британските власти издирват във връзка с отравянето на Скрипал. Русия отрече каквото и да било участие в случая. Двамата мъже дадоха интервю за Russia Today, в което заявиха, че са били пътуващи търговци на почивка.

Цацаров: Замесен в случая Скрипал агент на ГРУ е бил три пъти в България
 
Българските власти потвърдиха, че Федотов е пътувал три пъти до България през 2015 година, включително по времето, когато Гебрев е бил отровен.
 
"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на британските правоприлагащи и разузнавателни служби", каза Борисов. Той отказа да даде допълнителна информация, позовавайки се на продължаващото разследване.
 
 
Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 14 февруари 2019 г.


Цацаров: Разследваме опит за убийство на Гебрев, не говорим за хранително отравяне

В понеделник Борисов се срещна с британския посланик в София и обяви, че има съвместно разследване. "Работим в съвместен екип и в тясно партньорство и ще разкрием фактите по този случай", каза посланик Ема Хопкинс пред репортери след срещата.
 
Дипломатът не спомена, че британски екип е пристигнал в България, а посолството на Великобритания препраща всички запитвания по случая към британската полиция, която също отказва коментар.
 
Борисов отказа да каже дали в британския екип влизат полицаи или представители на разузнавателните агенции. „Да го наречем разследващ екип“, каза той.

Бойко Борисов
БГНЕС

Гебрев обаче заяви, че не е бил потърсен от британския разследващ екип, а само бегло е бил разпитан от българските прокурори. „Какъв британски разследващ екип? Чувам го за първи път от вас. Никой друг не се е свързал с мен“, коментира той.
 
Бизнесменът заяви, че е сигурен, че е бил отровен, но не може да се сети за причината, поради която е станал цел на руското разузнаване. Лабораторните тестове от 2015 година, които Гебрев сам си е направил, предполагат, че е бил отровен с органофосфат, но не е напълно ясно дали дозата е била просто пестицид или веществото е използвано като оръжие.
 
Главния прокурор Сотир Цацаров допусна по-рано тази седмица, че болестта на Гебрев може да е резултат от обикновено хранително отравяне, получено след ядене на салата. След парламентарно изслушване по въпроса в сряда, обаче, той каза, че е бил разбран погрешно: „Ние по никакъв начин не твърдим, че е претърпял хранително отравяне. Разследваме опит за убийство", пише още вестник „Гардиън“.
БГНЕС