/ пресцентър, Министерски съвет
Замесен в случая „Скрипал” агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов, британския посланик Ема Хопкинс и вътрешния министър Младен Маринов. Изказването на Цацаров е във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен и бизнесменът Емилиян Гебрев.
 
Трети заподозрян по случая „Скрипал“ е свързан с България

Трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая „Скрипал”. Двама от тях се подозират като преки извършители, единият Сергей Федотов се подозира като помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал на българска територия.
 

пресцентър, Министерски съвет

 
Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му

Федотов е влизал три пъти в България, със самолет на 5 февруари, излизайки от аерогара София със самолет на 22 февруари. Втори път - със самолет в Бургас на 24 април 2015 г., като е напуснал България на 28 април 2015 г. в 20.21 ч. отново със самолет.

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал

Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров.

Бизнесменът Емилиян Гебрев не е бил отровен със забранено химично вещество, а със съединение, което се съдържа в някои пестициди - това пък показа платено от Гебрев изследване във финландска лаборатория, за което съобщи Цацаров.

Главният прокурор обясни, че разследването по случая на Гебрев е възобновено през октомври миналата година, след като бизнесменът изпратил писмо до Прокуратурата, в което допуска, че отровата, използвана при него, може да е от семейството на веществата "Новичок". Едва през октомври станало ясно, че Емилиян Гебрев е направил и собствено изследване за отравянето, освен назначените от следствените органи химични проби, които показали следи от инсектицид, но в твърде малки количества, за да се стигне до отравяне.
БГНЕС