/ БГНЕС
Разследващата група Белингкат в сътрудничество с руския сайт The Insider установи, че агент на ГРУ, който е бил във Великобритания по време на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, преди това през 2015-та е бил в България, информира NOVA.

Трети руски агент, замесен в отравянето на Скрипал, вероятно все още е във Великобритания
 
По същото време българският предприемач Емилиян Гебрев, собственик на компанията "Емко", контролираща русенското предприятие "Дунарит", влиза в болница със симптоми за натравяне заедно със сина си.

Продължава разследването за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му
 
От месеци се спекулира за трети участник в покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му. Подозира се, че това е 45-годишен мъж, пътуващ под името Сергей Вячеславов Федотов - фалшива самоличност, създадена през 2010 г.
 
Едно пътуване на Федотов до България през април 2015 г. се отличава със зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018г, пише Белингкат и уточнява, че агентът на ГРУ е пристигнал прeз април с полет от Москва до Бургас и вместо да си тръгне на 30 април, когато е бил билетът му за връщане, се прибира с полет от летище Ататюрк на 28 април.

ЕС прие санкции срещу руснаци, обвинени в отравянето на Скрипал
 
За Белингкат Гебрев посочва, че няма представа какво би накарало чуждестранна агенция да го атакува. Сайтът цитира като възможни мотиви за покушението - доставки на оръжие за Украйна или Русия да е искала завода Дунарит в Русе.
 
Разследващата група Белингкат стои зад част от разкритията около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018г. Именно Белингкат установява, че един от двамата заподозрени за опита за покушение срещу Скрипал не е руски гражданин, дошъл като турист във Великобритания, а военен офицер на име Анатолий Чепига. По-късно разследващата група разкри и вторият заподозрян по случая - Александър Евгениевич Мишкин.

Скотланд Ярд публикуваха нови клипове по случая "Скрипал" (ВИДЕО)
 
Разследващата група Белингкат е основана през 2014г. от блогъра Елиът Хигинс, който не е преминал журналистическо обучение. През последните 4 години Белингкат прави разследвания, свързани с употребата на химически оръжия в Сирия, за войната в източна Украйна, трагедията с малайзийския самолет над Украйна, гражданската война в Йемен.
 
 
 
nova.bg