/ БГНЕС
Украинският посланик у нас призова небето да бъде затворено за агресора
ПП ГЕРБ се срещна с украинския посланик Виталий Москаленко.

"Водим смъртоносна битка с агресора, която застрашава самото съществуване на Украйна. Ние ще се бием до последната капка кръв и ще защитаваме общочовешки идеали за свобода и независимост на държавата ни", каза Москаленко.

"На земя се сражаваме доста успешно, успяваме да отбиваме атаките на Русия, но въпросът за небето е много сериозен. Там преимуществото на агресора е много сериозно и затова трябва да бъде затворено въздушното пространство. Мариупол е унищожен на 80%. В Харков и Киев има постоянно бомбардировки", допълни той.

Украинският посланик изрази надежда, че България като член на НАТО и ЕС ще помогне на украинския народ по отношение на снабдяване със средства за отбрана.

По думите му друг изход от войната освен чрез затваряне на въздушното пространство, няма.

"Всеки ден в Украйна загиват хиляди цивилни хора. В град Мариупол за тези 20 дни, откакто е започнала войната, вече има избити повече от 3000 души. Не знаят къде да ги погребват. Колко още живота трябва да бъдат загубени, докато света не разбере, че трябва да помогне цялата тази агресия и животинска атака да бъде спряна?", попита Москаленко.

Той изрази благодарност към българското правителство за помощта, която се предоставя на украинските бежанци

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има определени претенции към Кризисния щаб. 

"20 дни след началото на войната той не работи както трябва, но не това е важното. Дипломацията изисква в такъв момент да бъдем по-толерантни към това, което не е направено. Проведохме тази среща с посланика, защото лично аз съм неудовлетворен от позицията, която България заема в момента и това шикалкавене не ми харесва. Понеже ние не сме хора на думите, а на действията, предлагаме да подкрепим всичко, което посланика пожела - от въздушното пространство до изпращане на необходимото въоръжение. Ние сме НАТО, ние сме ЕС, ние не сме неутрална държава", каза още Борисов. 

По думите му ГЕРБ ще подкрепи правителството, ако внесе тези теми в парламента.