От началото на войната България изнася оръжие за Украйна през посредници, заяви лидерът на ГЕРБ
Помня, когато местните организации ме молеха да не говоря срещу Путин, срещу Русия, защото не обичат войната. Аз също не обичам войната. Аз тогава им казах: "Докато нямаше война, ние водехме най-балансираната политика. В момента, когато Руската федерация се превърна в Путинов режим и нападна Украйна и ние имаме само място и то е в евроатлантическата общност, на страната на Украйна, НАТО и не можем да подкрепим агресора. Видях тогава упрека в очите им. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново.

Какво е това чудовище, да нападаш едновременно една страна с частна армия и редовната едновременно, попита Борисов.

Румен Радев: Не знаем дали целта на Пригожин е свалянето на Путин

"От началото на войната България изнася оръжие. Колко милиона оръжие, снаряди се изнесоха към Украйна. От завода до Украйна цената е 100% завишена с комисионната. Ние предложихме директно да се дава от завода на Украйна. Сиреч, за тези години, има много богати посредници. И при редовните правителства, и при служебните", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той призова нашите служби да проявят изключителна професионалност, както и нужда от реформи за по-мощни служби, тъй като е недопустимо случващото се. "Какво ще стане с тези наемници - отново ли ще станат учители", попита реторично той.

По думите му случващото се в Русия "при всички случаи е гражданска война и метеж".

Той коментира и темите от вътрешната политика.

"Хаосът стана единствената дума, която ни обединява - хаос, инфлация, високи цени, обедняване, - нищо друго", заяви той.

"Притесняват ме записите на ПП, че с тяхно министерство искат да правят изборите. Вчера от това, което чухме от медиите - гаранции искат. 7 гаранции. Аз с моя опит това го разбирам като факта, че те вече разбраха, че работата става чрез коалиция. Дали ще е коалиционно споразумение или не, става въпрос за коалиционно споразумение. Имаме една декларация и я следваме. Те си назначиха министрите, съгласуват, но си ги назначават сами, за зам.-министрите дори изобщо не ни питат, надолу поголовно подменят всичко без това никъде да е описано в декларацията, а ми поставят 7 нови условия. Или сядаме и подписваме Коалиционно споразумение като в Германия - където е 120 страници, или другото е Сърдитко Петко - говорих само с един министър - на спорта, но той не желае наш зам.-министър; и аз му се обадих, напипах му телефона случайно, и се обадих да го питам - ей, казал си, че не искаш зам.-министър, максимум щял да вземе съветник. И той ми отговори "щото той бил защитил дипломна работа и трябвало неговата ръководителка да стане зам.-министър, защото той бил обещал", заяви той.щ

"В един момент решиха, че може да командват НС, че и да се сбият с президента. Само че ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, нямаме подписано нищо. Във всички служби е изчегъртан всеки, който е бил близък до ГЕРБ, в същото време в НС ПП-ДБ са в пълна изолация. Нещо повече - другите са яростни към тях! Казаха, че ще си свалят правителството - да го свалят, и да дойде пак Радев", заяви той.

"Хубаво е малко да се успокоят! С 15% от депутатите е добре да мислят как да се управлява държавата така, че да работи. България иска нещо да се случва.Сега казват, че искат да подпишем споразумение, с което всичко, предложено от тях, да стане факт, а ние само да подкрепяме! Поискахме подуправителя на БНБ Димитър Радев да си изкара още един мандат, защото си е заслужил, а те възразиха", коментира лидерът на ГЕРБ..

Четох сутринта въпроса на референдума на "Възраждане" - те казват, че са ЗА еврото от 2043 г., а ние казваме - от 2024 г. Значи, може да се промени срока на 2024 г. - така всички са доволни. Парламентът може да забрани референдума, но може и да промени датата в референдума - около това можем да обединим 240 депутати - просто се променя датата, каза още Борисов.

Делян Добрев продължава да клати финансовия министър, казали сме, че подкрепяме 3% процента дефицит, обещахме да усилваме енергийните дружества, за това трябват пари - сега обещаното трябва да се изпълнява, каза още Борисов.

Думата е Коалиция, и трябва да има писмен документ, допълни лидерът на ГЕРБ. Ако имаме такова, казваме, че съответният министър не изпълнява точката в него, Габриел отива до Денков с това споразумение, и му казва. Повече компромиси, повече такт и от двете страни - паралелно с това правителство ще влезем в кампанията за местните избори, и основна цел на ПП-ДБ ще бъдат кметовете на ГЕРБ, обясни още Борисов.