Борисов: Слави Трифонов да си направи партия
Борисов: Слави Трифонов да си направи партия / БГНЕС, архив

ГЕРБ ще подкрепи решенията от референдума в пленарна зала и ще работи за това да станат закон - макар лидерът й Бойко Борисов да не подкрепя падането на субсидията и мажоритарната система. Това стана ясно от думите на председателя на ГЕРБ пред bTV.

Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен

„ГЕРБ ще работи за това субсидията да бъде лев на глас. Аз съм убеден, че това ще доведе олигархията в управлението, но щом 3,5 млн. искат това - глас народен, глас Божи", заяви министър-председателят, който запита „аз по-умен ли съм от тези 3,5 млн.". По думите му и „Ценко Чоков може да стане депутат, който има пари по регионите, ще си поръчва".

Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума

„Слави Трифонов да си направи партия, да слезе от сцената и да поеме отговорност", призова Борисов, определи дейността на шоумена като „много повече от партия" и допълни: „Дали са му хубави песните - и аз ги слушам. Винаги съм казвал, той е прекрасен артист, от 20 г. е в бизнеса. След като се занимава с политика, трябва да си поеме отговорността".

Борисов сподели, че властта не му носи удоволствие: „Аз ако мислите, че имам сън нощно време, когато ми предстои да седна до Ердоган, да изтърпя всичко, което може да ми причини на държавата или ми предстои разговор с Путин и трябва да отстоя всичко, което са надробили маса правителства, или да говоря със секретаря Кери по енергийни въпроси, които други са надробили".

„За първи път и аз не се подадох на популизма и търсех най-подходящия човек, най-знаещия, а не най-харизматичния, най-харесващия, най-рейтинговия. Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност", заяви Борисов по повод резултатите от първия тур на президентските избори.

Окончателно: Радев - 25,44%, Цачева-21,96% на първия тур

Исторически опит: Победителят на първия тур е и краен победител

„Първият рефлекс беше на партията - партията очакваше аз да съм кандидат, партията очакваше после Фандъкова да е кандидат (...), след това Томислав Дончев, Димитър Николов", разказа той. По думите му Цачева остава по-подготвеният кандидат и е „много по-симпатична от лидери и премиери в Европа".

Борисов за пореден път разви тезата, че ГЕРБ търпи всички негативи от управлението, в т.ч. и от действията на партньорите си.

Бойко Борисов призна, че не е обмислил добре ситуацията, когато е заявил по-рано, че ще подаде оставка при загуба на 6 ноември.

„Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева", коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли.