/ БГНЕС
Към този момент нямаме покана от БСП за преговори по третия мандат. Нас ни поставят в най-лесната позиция, защото ако по всяка друга тема ИК може да взима решения, то нашият най-върховен орган - конгресът, ни е забранил да взимаме решение. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира връчването на третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Борисов припомни, че пленумът на ГЕРБ е взел решение да не се подкрепя кабинет с мандата на БСП.

Те в момента идват на това, на което ние два месеца говорим - вместо Нинова да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, можеше още тогава да се събере лидерски съвет и да се види при кой мандат може да се състави правителство. А не служебно правителство месеци наред да управлява страната, коментира лидерът на ГЕРБ.

Напомням, че точно така подходихме с проф. Габровски - отдалечени от всички. Само че тогава всеки искаше да седне на своето его. А нашето правителство имаше 115 депутати подкрепа, каза Борисов

След това ПП и ДБ какво постигнаха? - декларация, не правителство - декларация, която събра 63 души подкрепа, припомня лидерът на ГЕРБ.

Може да се разговаря, но нашата позиция в случая ще бъде много твърда не заради това, че не сме гъвкави, а защото имаме решение на Конгреса да не подкрепяме правителство с мандата на БСП. В тази нелека ситуация те имат шанс да си направя правителство, и вместо да призовават другите за отговорност, - ДБ беше в коалиция с БСП допреди месец, ПП - също. Заедно с БВ - ако си намерят и друга подкрепа, а те могат - могат да си направят кабинет и без нас. При това много спокойно, заяви Бойко Борисов.

Борисов за Nexo: Наглостта на Христо Иванов и другите е безгранична

Ще сме любезни, като любезния лос. Сега вече - като гледам кой какво прави, всичко е предизборно, коментира още Борисов.

Президентът Радев, мислейки логично и имайки толкова много министри от БСП в служебния кабинет - Явор Гечев, Крум Зарков, и др., - както каза и Илияна Йотова, - даде мандата на някой, който да продължи политиката на служебното правителство, заяви Борисов.

И Христо Иванов, и Корнелия Нинова правят това, което искахме и ние - обществен договор с приоритети за управление, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Държавата няма визия, не стоим сериозно отвън, - БСП има мандата, предлага правителство, - няма проблем да го подкрепим, ако имаме договорка за колко време и какво ще изпълнява това правителство.

Превръщаме се не в държава, в която съединението прави силата, а в държава на агитките - правим избирателите да се мразят помежду си, добави лидерът на ГЕРБ.
БГНЕС