Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
В последния месец от ПП действат правилно. Първо, Рашидов се срещна с Ердоган и темата за мигрантите беше поставена на високо ниво. След това Румен Радев също се срещна с него. Вчера в парламента имаше делегация от дипломати от Турция, като темата за вътрешна сигурност беше поставена отново. Вчера слушах Гранична полиция, които си правят звено от техници, които да минават и да си поддържат оградата. Това също е правилен подход, защото съоръжението със сигурност е поставено под огромен натиск.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение в Ямбол.

В случая съм оптимист, поставена е темата на междудържавно отношение, и ако ГЕРБ може да се похвали с нещо, е че преди две години имаше нула миграционен натиск, като причини за това беше личната ангажираност на Урсула фон дер Лайен и лично на Ердоган.

През миналата година България загуби 5-има полицаи от системата на МВР, което е огромна загуба.

Биков: „Демократична България“ е реалистичният вариант за третия мандат

Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения, от които 5 са внесени от ГЕРБ. Един е от ДБ, един - от ДПС. А ПП сигурно са се занимавали с криптовалутите. Това каза Делян Добрев от партията. Задължихме МС да преотвори ПВУ, за да защити ТЕЦ-овете от Маришкия басейн. Лично Асен Василев е договорил затварянето на мощностите, и ние имаме документи, на които се вижда неговият подпис, така че нека не се оправдава с някой друг, добави Добрев.

Само преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3.50, а сега са с левче надолу. Приехме и закон за изземване на свръхпечалбите на Лукойл, които се натрупват заради дерогациите и руския петрол. Тази свръхпечалба ще влиза в държавен фонд за енергийна сигурност, и ще бъдат връщани на хората. От тези 2.50 лв. ще могат да се заредят още 1000 литра с лев надолу за всеки шофьор, обясни Добрев.

От времето, когато си замина "Промяната", бензинът спадна с левче. Итова се вижда на всяка бензиностанция. Войната в Украйна не стана по-малко кръвопролитна, но ето, горивата поевтиняха с 90 стотинки, коментира Борисов.

Законът за хората с увреждания, които протестираха, се прие с огромно мнозинство - 184 гласа "за". И това е за хората. Проект на решение за построяване на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", бе подкрепен от ДБ, ГЕРБ, БВ, ДПС, против бяха само ПП и "Възраждане", допълни Борисов.

Вицепрезидентът: Третият мандат ще отиде при партията с най-голям шанс да обедини другите

По същество ние не харесваме нито една партия. Затова създадохме ГЕРБ. Припознали сме идеите на СДС, затова работим заедно. Срещу всяка една партия имаме критики. Но демокрацията казва: първата партия, втората партия, да създаде правителство - ще е най-стабилно. От приетите законопроекти е видна стабилна евроатлантическа конструкция - БВ, ГЕРБ, ДБ.

Вчера гледах Христо Иванов в "Панорама", който ми се стори много притеснен да носи отговорност и да е лидер на такъв процес.

Все още мандатът има шанс, ако им се даде.

Четох и Йотова какво казва - че мандатът трябва да се даде на партия, която да продължи политиката на служебното правителство. По моята логика това може да е на БСП. Произходът на мандата на Радев също е от БСП. От друга страна, Стефан Янев е бил два пъти служебен премиер на служебни правителства на президента Радев, бил е и секретар на президента преди това.

Не ни остава нищо друго освен да изчакаме решението на Радев в понеделник.

Сарафов за случая Nexo: Преговаряме с една от най-големите международни одиторски компании


Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят - те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за министри и премиер. 115 хора гласуваха за правителството ни, а не за някаква имагинерна декларация като на ПП. А декларацията на "Промяната" беше подкрепена от 53 души, 1/3 от ДБ не я подкрепиха, а и всичките от ПП дори не влязоха в залата по време на гласуването.

Победили сме БСП със 100% машинен вот, по техните правила, допълни Борисов.

Как бе избрана "Джемкорп" - фирма на приятел, за да бъде заведена в Гранитната зала на МС, и да се подпише споразумение с нея? Кой реши да даде цялата енергетика на свой приятел?

Учуден съм как 5 служителки от една фирма даряват по 20 хиляди лева за една партия? Какви са тези служителки с толкова будна гражданска съвест, дето са дали по 20 хил. лв. всяка като дарение на "Демократична България", попита Борисов /визирайки разкритията за служителки на Nexo, дарявали пари на ДБ - бел. ред./. Тази партия беше наш коалиционен партньор, някой трябва да поеме вината, че са се издигнали в политиката. Не се отричам от времето, в което сме били заедно.

Ананиев: Нямам общо с Nexo, това е милиционерска акция „Кал и каскети“

Опорката от днес е "кал и каскети", и едва ли не, че ние им го причиняваме /в събота сутринта Настимир Ананиев коментира в интервю, че историята с Nexo е "кал и каскети" срещу "Продължаваме промяната"- бел. ред./. Не сме виновни ние за злоупотребите, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Това, че в историята с Nexo са намесени и израелските служби, водещи в разследването на киберпрестъпления, значи, че се работи усилено по разследването. Но политическата новина, за това, че те са се издигнали по времето на ГЕРБ, - Христо Иванов и другите, е на ГЕРБ. Тяхната наглост е безгранична.

Втората партия подходи крайно несериозно към мандата.

Нашето желание беше мандатът да бъде връчен на "Да, България". "Възходът" също има участие в нашите гласувания. Но ще изчакаме да видим Радев на кого ще даде мандата.

Дори и да се отиде на избори, вече трябва да се мисли - или трябва да има правителство, или да има промяна на гласуванията. Може да е гръцкият вариант с бонус, който се дава на водещата партия, добави лидерът на ГЕРБ.
БГНЕС