Nexo ще съди България за действията на правоохранителните органи. Това става известно от становище на крипто банката.

„Компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но, за съжаление, ще са за сметка на българския данъкоплатец“, посочват от фирмата и допълват, че акцията срещу тях е в разрез със законите и показва „тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция“.

Освен това от фирмата определят действията срещу тях като „локален български произвол“ - „с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес“.

Мащабна акция в София заради престъпна дейност на криптобанка

Вчера, около 10:00 часа сутринта служители на прокуратурата, МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" влязоха в офиси на криптоплатформата Nexo, проведоха претърсвания, а по-късно - и разпити. Причината е разследване за изпиране на пари, данъчни, компютърни и други престъпления. На брифинг на прокуратурата беше съобщено, че са събрани доказателства за това, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове.

От Nexo посочват още, че следват най-високи международни стандарти, за да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и накъде отиват изтеглените от платформата такива. Също така отбелязват, че след избухването на войната в Украйна фирмата е предприела стриктни политици по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Отбелязват още, че в България в Nexo работят над 600 души, а компанията е платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.
Константин Костов/БТА