Клиент на криптобанката NEXO е лице, финансирало терористични актове, съобщи говорителят на главния прокурор
Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен".

В София се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката NEXO, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалути. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейсност се извършва от България.

Криптобанката действа чрез множество регистрирани търговски дружества, а по-голямата част от тях представляват пощенски кутии т. е. кухи фирми, обясни тя.

Над 300 души работят по мащабната акция.

БТА


Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на банкова дейсност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара, съобщи Милева. Установено е и са събрани доказателства, че клиент на платформата е човек, официално обявен, че финансира терористични актове.

Фирмата е собственост на български граждани, която търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации, научи NOVA.

БТА

 

БТА