"Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви, при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога. В много случаи показа, че е готова на компромис". Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос защо е избрал да връчи третия мандат на "БСП за България". 

"Всеки има право на своите думи, разбира се. Седем партии, всяка има своята позиция. Аз така съм преценил и наистина разчитам, че БСП ще направи максимално възможното", заяви Радев. 

"Що се отнася до Nexo. Не съм се ръководил от този скандал при своя избор. Мога да кажа, че той избухна, след като аз съм взел своето решение", обясни Радев.

На 12 януари прокуратурата и полицията влязоха в офиса на фирма Nexo в София. Разследващите съобщиха, че се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност.

"Скандалът с терориста и Албена Симеонова и Nexo бяха доста дирижирано направени и подготвени, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в „Демократична България” коментира преди дни пред NOVA депутатът от партията Ивайло Мирчев. 

Трети и последен опит за кабинет: Изпълнен мандат или нови избори

"Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ. Това го виждаме всички", призна президентът. 

"Това е изключително сложен процес и това предоговаряне беше вече произнесено по тази тема от Европейската комисия колко трудно ще бъде. Трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, за да има някакъв успех. Това ще бъде един изключително труден и сложен процес", заяви Радев по въпроса защо се бави предоговарянето на Плана за възстановяване. 

На въпрос кога ще има нови парламентарни избори, държавният глава бе категоричен:

"Това зависи дали БСП и кога ще върне мандата. Знаете изискванията и на закона и на ЦИК. Това са 60 дни, плюс-минус един ден, 60 дни, в които от разпускането на парламента трябва да бъдат насрочени изборите", припомни Радев.