Първото нещо, което ще поставим като въпрос, е БСП да ни услужи с 21 подписа, за да не си губим времето и да събираме десетки хиляди подписа по улиците на България за референдум срещу въвеждането на еврото, а "да го минем" през парламента, както мисля, че е съвсем логично и нормално. Това каза пред журналисти председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов във връзка с предстоящите разговори след връчването на "БСП за България" на третия мандат за съставяне на правителство. 

Нинова свиква Национален съвет заради третия мандат

Той посочи, че второто, което ще поставят като въпрос, е преразглеждане веднага на последното решение от миналата седмица "за лобисткия натиск да се изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", да се спре решението, с което се дава възможност да се купува ядрено гориво от Съединените щати, сделката за оръжията с Украйна, сделката със САЩ за новите "осем чертежа на самолети".

Според Костадинов обаче няма да успеят да се разберат по тези въпроси. Макар и по някои от тях БСП да ни подкрепя, по някои ключови за нас, като за еврото, там подкрепа не сме получили, няма и да получим, добави лидерът на "Възраждане". 

В отговор на въпрос Костадин Костадинов определи шансовете за съставяне на правителство с третия мандат като нулеви, тъй като има взаимно изключващи се политически сили, които са заявили, че няма как да влязат в правителство, ако участва другата. "Освен ако, разбира се, не станем свидетели на често срещащото се в българската родна политическа фауна явление, наречено политическо кръвосмешение", коментира той.

Според Костадинов обаче и това няма да се случи, защото вече обществото е наясно, че отиваме на избори, а едно такова правителство по-скоро би било самоубийство за тези, които участват в него.

Колкото по-рано свърши мандатът на това Народно събрание, толкова по-добре, защото то не приема добри закони за България, то приема лобистки закони за Съединените щати и предизборни закони за определена политическа партия, която по този начин говори на своите избиратели, коментира още Костадинов.

Относно заявката на БСП за организиране на лидерска среща, лидерът на "Възраждане" коментира: "Нека да видим първо тази покана дали ще бъде за всички заедно или ще бъде поотделно, защото има разлика все пак, и след това вече можем да си говорим много конкретно с БСП". Според него разговорите трябва да бъдат двустранни - от една страна БСП, от друга - всяка една политическа сила поотделно. 

На въпрос за скандала с Nexo и даренията за партии, Костадинов коментира, че се е видял двойният стандарт що се отнася до една или две политически сили в България, в конкретния случай "Демократична България" и "Продължаваме Промяната". Само се опитвам да си представя как щеше да бъде коментиран този скандал, ако "Възраждане" имаше участие в него, каква "медийна вакханалия" щеше да има и същевременно сега виждам как лекичко се прави опит да се "позамете" под килима как нищо лошо не е станало, добави той.
Теодора Цанева / БТА