/ БГНЕС
5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък?

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията. Целта му е да направи преглед на досегашното управление на сглобката и изпълнението на поетите ангажименти в Управленската и Изпълнителната програма на кабинета.

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии - да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост - взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Асен Василев: Набрахме нов дълг от 2 млрд. евро

Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула.

Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България, попита Борисов. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците.

С партньорите ни в това управление трябва да знаем какви линии не трябва да се преминават, защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували, допълни още Борисов.

Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В Бюджета за догодина трябва поименно да бъдат посочени инфраструктурните проекти, които трябва да бъдат заложени и изпълнени, настоя Борисов.

Ситуацията в еврофинансирането е "бедстваща", стана ясно по време на отчети на отговорниците за отделните пера по Управленската програма.
БГНЕС