/ БГНЕС
"Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, заложен в Бюджета. Емисията беше успешна, почти три пъти повече имаше предлагане за нашата емисия, отколкото искахме да наберем на пазара". Това заяви финансовият министър Асен Василев на форума "Digital trends".

"Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от 150 базисни точки, което е 1,5% над стандартното, което е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи. Там премията беше над 2,5% по - висока", каза още Василев. Финансовият министър подчерта, че дългът ще се използва за Бюджета в голямата си част за рефинансиране.

"Сега взехме малко над 2 млрд. евро", поясни Василев.

Василев коментира и обвиненията, че по време на местния вот ПП са работили заедно с БСП и "Възраждане" срещу ГЕРБ, с мотива, че в София те са били най - основният им опонент. "Това са предизборни приказки на пазара. Надявам се пазарът да е свършил", допълни Асен Василев.

На въпрос дали ще има коледни надбавки тази година за пенсионерите, той отговори, че политиката е насочена към трайно увеличение на пенсиите.

Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%. За следващата година са нужни финални разчети, но вероятно ще се вдигнат с около 11%, каза Василев. Това означава, че пенсионерите ще получават коледни надбавки всеки месец, допълни министърът.
БГНЕС