/ БГНЕС
По думите на премиера войската ни е чакала подобно модерно въоръжение 28 години след промените
Премиерът Бойко Борисов откри правителственото заседание с коментар на вече одобрената от парламента сделка за покупка на изтребителите F-16, която беше обнародвана и в "Държавен вестник. Той поздрави Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на българската армия. "Сега Финансовото министерство довършва работата си, съобщи "Фокус".

Обнародваха договорите за изтребителите F-16

САЩ поздравиха българското правителство за решението да закупи осем многофункционални изтребители F-16, боеприпаси и свързаното с тях оборудване. "Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента му да модернизира въоръжените сили на страната чрез придобиването на тези високо ефикасни, оперативно съвместими с НАТО самолети", се казва в прессъобщението на Държавния департамент. По повод на това обръщение на американската страна, Борисов похвали своите министри за търпението, с което са работили за осъществяването на тази сделка.

По думите на Борисов българската армия не е имало подобно модерно въоръжение - войската ни дочакала модерното въоръжение цели 28 години след промените, след като все още е "въоръжена със старите руски оръжия", отбеляза той.

Каракачанов: Президентското вето за F-16 беше излишно

"Наслушахме се на глупости, но мисля, че никой извън България не би си позволил да си помислил, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм и каквото и да било", коментира премиерът.

"Въпреки враждебната среда, в която работите, ви поздравявам за куража, силата, търпението", обърна се той към всички министри, съпричастни към сделката.

"Така че, изтърпяхте много", благодари Борисов, като на първо място посочи военния министър Красимир Каракачанов. Вицепремиерът обаче отсъстваше от заседанието на МС, защото е на лечение, стана ясно от думите на премиера.

 
"Фокус"