/ БГНЕС
Ратифицирането на договорите
102028
Ратифицирането на договорите
  • Ратифицирането на договорите
Депутатите на Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Красимир Каракачанов одобриха на първо и второ четене в едно пленарно заседание договорите за закупуване от САЩ на изтребители F-16 блок 70. Експресно в рамките на същото пленарно заседание те актуализираха и държавния бюджет за настоящата година, за да може цената по сделката от около 2,1 млрд лева да бъде заплатена на американската страна наведнъж, веднага след ратифицирането на договорите. Актуализацията на бюджет 2019 също бе гласувана на първо и второ четене в един ден, без възможност за предложения за промени между двете четения.
 
В самото начало на пленарното заседание  от трибуната лидерът на БСП  Корнелия Нинова призова премиерът да дойде в пленарната зала и да обясни изкачването си от четвъртък за изплащането на цялата сума наведнъж. От БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят проектодоговорите за закупуването на изтребителите.

Актуализираха бюджета за 2019 година заради сделката за F-16

Депутатите на "Воля" и "Атака" обявиха, че няма да подкрепят сделката. Това направиха и от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Лидерът им Валери Симеонов обясни, че договорената сума е много висока и че сме могли на половината от тази цена да си закупим изтребители европейско производство.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви от парламентарната трибуна, че ако договорите не бъдат ратифицирни сега, цената може да нарасне още.

В крайна сметка след четиричасови дебати, четирите договора за закупуване от САЩ на 8 изтребителя F-16 блок 70 бяха ратифицирани на първо и второ четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Последваха дебати за актуализация на бюджета за настоящата година. Тя се налага именно заради сделката с изтребителите. Промените предвиждат на Министерство на отбраната да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева за настоящата година за реализиране на покупката. Така разчетените за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за другите два мащабни проекта за модернизация на армията – за кораби на Военноморските сили и машини за Сухопътни войски да не бъдат разходвани през тази година. С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетният дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2,228 млрд. лева. Заради сделката правителството ще емитира нови 500 млн. лева вътрешен дълг.

Парламентът одобри сделката за F-16


По същата схема с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО актуализацията мина на първо четене, след което веднага бе подложена и на второ гласуване.

От опозицията изразиха несъгласие, на което управляващите отговориха, че парламентарният правилник го позволява, защото в хода на дебатите не били направени предложения за промени между първо и второ четене. Набързо парламентът ратифицира общо четирите договора със САЩ за изтребителите и актуализира бюджета, за да можем да извадим парите и да платим цената на цялата сума по сделката веднага.