/ Gulliver/Getty Images
След четиричасови дебати парламентът гласува на първо и второ четене проектозакона за ратифициране на четирите договора със САЩ за закупуване на осем изтребителя F16 блок 70, въоръжението и оборудването към тях. На второ четене ратификацията подкрепиха 123-ма депутати, против гласуваха 78, а двама се въздържаха.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F16

Ратификацията на договорите за придобиване на нови изтребители от САЩ бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и депутати на ВМРО. Другите две партии в малката коалиция „Атака” и НФСБ гласуваха против. БСП и Воля също гласуваха против. Депутатите продължават работа с първо гласуване на промени в Закона за държавния бюджет за настоящата година. Актуализацията се налага, за да може да се реализира покупката на изтребителите.

Купуваме изтребителите F-16, кабинетът актуализира бюджета (ОБЗОР)

Правителството предлага  да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева на Министерство на отбраната.  С актуализацията на държавния бюджет се планира разчетените за тази година средства в общ размер на 271 млн. лв. за другите проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година. Сумата за изтребителите ще се плати наведнъж, а самолетите ще бъдат доставени поетапно през втората половина на 2023 и през 2024 година.

С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетния дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2,228 млрд. лева. Заради сделката правителството ще емитира нови  500 милиона лева вътрешен дълг.