/ БГНЕС
Кабинетът отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на самолетите F-16
101982
Кабинетът отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на самолетите F-16
  • Кабинетът отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на самолетите F-16
На извънредно заседание Министерският съвет одобри допълнителни  2,1 млрд лева разходи по бюджета на Министерството на отбраната за закупуването на осем изтребителя F-16 блок 70.  
 
Правителственото заседание премина без изявления от страна на министрите и без възможност за въпроси от страна на медиите.

Правителството отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на F-16
 
В съобщение на правителствената пресслужба се посочва, че с актуализацията на държавния бюджет се планира също разчетените в бюджета за тази година средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.
 
След като още в петък миналата седмица медиите официално бяха поканени в Министерски съвет, за да чуят след извънредното заседание какво е решението на кабинета, днес час и половина след пристигането си в правителствената сграда журналистите бяха отпратени от служителите на пресцентъра с думите, че изявления след заседанието няма да има.
 
Така медиите нямаха възможност да зададат въпроси по взетите от правителството днес решения.
 
В разпространеното по-късно съобщение на правителствената пресслужба се казва, че договореният със САЩ  начин на плащане, предвижда определената цена по сделката да се депозира изцяло в кратък срок след подписването на договорите по сметка на федералното правителство.

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите
 
Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите.
 
Изискването сумата по сделката да се преведе наведнъж, а не разсрочено изисква актуализация на бюджета за настоящата година, става ясно от съобщението. Така правителството гласува допълнително 2,1 млрд лева към бюджета на Министерство на отбраната за разходи.
 
В проекта на Министерски съвет за актуализация на  бюджет 2019 е записано също, че се  предлага и намаление на разходи по държавния бюджет, но не се уточнява какви. Предвидено е планираните в разчетите за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16
 
На 10 юли правителството даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише със САЩ четири договора за покупка на осем самолета F-16 блок 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов поясни за какво точно са договорите:
 
„В рамките на четири документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение въоръжение, което прави самолета много функционален.“

Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16
 
Ден по-късно, на 11 юли, договорите бяха подписани от военния министър Красимир Каракачанов.
 
След подписването на договорите, президентът Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между първоначално изготвените параметри на оперативните способности на изтребителите и тяхната техническа поддръжка.
 
Договорът със САЩ предвижда да получим осемте изтребителя поетапно до 2023 година.