/ БГНЕС
Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца.

Предложението направи народният представител от БСП Николай Цонков след като и от "Воля" бе изразено такова мнение. "За" предложението гласуваха 91 народни представители, "против" - 120 и "въздържали се" 1, с което то бе отхвърлено.

Купуваме изтребителите F-16, кабинетът актуализира бюджета (ОБЗОР)

В парламента привържениците на F-16 Block 70 изтъкнаха оперативните предимства на самолетите, противниците атакуваха най-вече цената и липсата на предвидени неустойки при неизпълнение от американската страна.

ГЕРБ, ВМРО и ДПС са "за" сделката със САЩ , БСП, "Воля", НФСБ и "Атака" не харесват договора, стана ясно при дебатите в пленарната зала.

Изказалите се в подкрепа изтъкнаха категоричните оперативни предимства на F-16, максималното съответствие на офертата за F-16 с българските изисквания, постигането на пълна оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред стратегическото партньорство и военно-техническото сътрудничество със САЩ.
Тази цена до 2045 г. включва поддръжка на оборудването, обясни Владимир Тошев /ГЕРБ/. Този разход има много измерения, сега купуваме това, което нашите военнослужещи ни казват, подчерта съпартиецът му Валентин Радев.

Правителството се събира извънредно заради сделката за изтребителите F-16

Днес решаваме бъдещето на Българската армия, модернизацията й, препотвърждаваме евроатлантическата си ориентация, какво членство в НАТО искаме - номинално или истинско, посочи и председателят на външната комисия Джема Грозданова /ГЕРБ/. Решаваме дали българският военен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени способностите на военно-въздушните ни сили, продължи тя. Според Грозданова ще покажем също, че България е не само консуматор на сигурност, но и допринася за общата отбрана.
Сделката подкрепи ВМРО, част от "Обединени патриоти". Милен Михов подчерта, че закупуването на този високотехнологичен самолет е първата стъпка в превъоръжаването на българската държава от 30 години насам.

Мустафа Карадайъ декларира пълната подкрепа на групата на ДПС за договорите, като се аргументира с последователната евроатлантическа линия на движението. Решението, по думите му, е стратегическо за националната ни сигурност, но то е само стъпка към нея. Наред с компетентност са необходими воля, решителност, държавническо мислене, подчерта той. И изтъкна, че договорите ще дадат възможност на България да укрепи авторитета и ролята си на надежден поддръжник на мира в региона и евроатлантически партньор.

Правителството отпусна 2,1 млрд. лева за покупката на F-16

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки го репликира, определяйки сделката като "най-грабителската" и в тази връзка опасна за националната ни сигурност. За пореден път обърна внимание на проблемите в здравеопазването, на пенсионерите, на нуждата от финансиране на спорта. Не сме против превъоръжаването на армията, но първо хората, нивото им на живот, декларира той. Поиска гласуването на ратификациите да бъде отложена с шест месеца, за да се рестартират преговорите. Подкрепиха го от БСП. Предложението беше отхвърлено.
Николай Цонков от левицата посочи, че модернизацията на армията трябва да е едновременно за трите вида въоръжени сили. Предлагате ни условия, с които да загробим армията, коментира той.

Цената на този самолет няма да стане по-малка, ако отложим с шест месеца, обясни военният министър Красимир Каракачанов. Валидността на офертата по четирите договора е до 3,4 и 5 септември, след което цената няма да стане по-ниска, разясни той. Няма харчене на пари за самолетите за сметка на другите проекти, те също се движат, за корабите вече са подадени оферти, проектът за бронираната машина беше стартиран вчера от Съвет по отбрана, изтъкна министърът.

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Опонентите на договорите се обърнаха към високата цена, плащането наведнъж, надхвърлянето на разходите за отбрана над две на сто от БВП, орязването на пакета и от там на способностите на самолета.

Страната-производител няма на разположение модификацията на този самолет /Block 70/, той е на чертожната дъска и няма да бъде купуван дори от ВВС на САЩ, обърна внимание Румен Гечев от левицата. Освен това, добави той, доставчикът не носи никаква отговорност при неизпълнение на някоя от клаузите на договора, а от думите на министъра става ясно, че не са и предвидени - днес искате да подпишете празен чек за 2,5 млрд. лв. Гечев прибави също, че към момента фактическата цена е над три млрд лв., защото самолетът идва тук некомплектован.

В НАТО само седем страни /САЩ е сред тях/ изпълняват изискването за две на сто разходи от БВП за отбрана, посочи от трибуната колегата му Таско Ерменков. Според него, ратифицирайки този договор, се присъединяваме към тях. Но погледнете тези страни, икономическото им състояние, състоянието на социалните им система, поиска депутатът. Най-скандалното обаче, коментира той, е изказването на премиера вчера - плащаме всичко наведнъж. Компетентните органи да проверят дали с това си поведение Бойко Борисов не е накърнил интересите на страната, предложи Ерменков. Правителството на България си позволява да не изпълнява решенията на НС, завърши той.
За разлика от коалиционния си партньор ВМРО, срещу сделката със САЩ са НФСБ и "Атака".

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16

НФСБ е против, първо защото намира цената за изключително висока, обяви лидерът му Валери Симеонов. Той изрази съболезнования към Владислав Горанов за непредвидените разходи и призова колегите си да вземат под внимание не техническите параметри, а как ще изглежда българското НС, одобрявайки сделка "под диктат".

По думите на Симеонов, е смехотворна тезата за повишаване боеспособността при охрана на българското небе с осем самолета след четири години. В пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защита на небето ни чрез възстановяване на няколко ракетни бази земя-въздух, повтори тезата си той. Няма да отправя упрек към Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, те изпълняват своите задължения, но в този случай са в ролята на едни клетници от "Клетниците" на Виктор Юго, гавроши, коментира Валери Симеонов. Според него поведението на българското правителство в случая е "слугинажно".

Десислав Чуколов от "Атака" също обърна внимание, че ще дадем сега парите накуп, а чак 2023 г. евентуално ще получим първия самолет. Той отново повтори тезата на националистите, че в момента САЩ ползват безплатно четири бази у нас и това би следвало да бъде влезе при преговорите за изтребителите.
Агенция Фокус, БТА