/ БГНЕС
На извънредно заседание днес Министерският съвет ще актуализира Бюджет 2019 заради сделката за изтребителите F-16. На 10 юли правителството даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише със САЩ договорите за покупка на осем самолета F-16 блок 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Ден по-късно договорите бяха подписани.

Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16
 
Сумата от 2,1 млрд. лева за новото въоръжение по договора със САЩ трябва да се плати наведнъж, а не разсрочено, а средствата не са разчетени в Закона да бюджета. С актуализацията бюджетният дефицит ще се вдигне до малко над 2 процента, при допустими 3 процента по критериите за фискална дисциплина.
 
Очаква се доставянето на новите изтребители да се случи поетапно, до 2023 година.

България ще емитира общо 500 млн. лева нов вътрешен дълг заради F-16

 
Заради сделката за американските изтребители правителството ще емитира нови 200 милиона лева вътрешен дълг под формата на 20-годишни облигации, като преди месец финансовото министерство заяви емитиране на други 300 милиона лева.
 
Подписаните от министъра на отбраната договори за закупуването на осем изтребителя F-16 и актуализацията на бюджета за настоящата година трябва да бъдат ратифицирани и от Народното събрание.

Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16