/ БГНЕС
Без възможност за предложения между първо и второ четене управляващите прокараха през парламента Законопроекта за актуализация на бюджет 2019. След като мина на първо четене, проектът за актуализация на бюджета бе подложен и на второ гласуване. Това стана по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която се аргументира с това, че в хода на дебата не са направени предложения за промени между първо и второ четене.
 

Менда Стоянова
БГНЕС



На второ четене актуализацията на бюджета подкрепиха 113 народни представители, против гласуваха 72-ма, двама се въздържаха. Бюджетът се актуализира заради сделката за закупуване на изтребители. Промените предвиждат на Министерство на отбраната да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева за настоящата година за реализиране на покупката на осем изтребителя F-16 блок 70.

Парламентът одобри сделката за F-16

Съгласно приетата от депутатите актуализация разчетените за 2019 г.  средства в общ размер на 271 млн. лв. за другите два мащабни проекта за модернизация на армията – за кораби на Военноморските сили и машини за Сухопътни войски няма да бъдат разходвани през тази година. С актуализацията на бюджета правителството увеличава бюджетният дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от брутния вътрешен продукт или 2, 228 млрд. лева. Заради сделката правителството ще емитира нови 500 млн. лева вътрешен дълг.