/ МС
Борисов лично настоял за закупуването на изтребителите
102004
Борисов лично настоял за закупуването на изтребителите
  • Борисов лично настоял за закупуването на изтребителите
Премиерът Бойко Борисов призна, че лично той е настоял да платим на САЩ накуп самолетите F-16. Пред дипломатите ни на годишната посланическа конференция той обясни, че правителството има пари, събрани от борбата с контрабандата и корупцията и предпочита да не оставя задължения на следващи правителства.

На извънредно заседание на 15 юли Министерският съвет одобри допълнителни 2,1 млрд. лева разходи по бюджета на Министерството на отбраната за закупуването на осем изтребителя F-16 блок 70. Заради сделката за американските изтребители правителството ще емитира нови  200 млн. лева вътрешен дълг под формата на 20-годишни облигации, като само преди месец финансовото министерство заяви емитиране на други 300 млн. лева.  В изявлението си пред българските посланици в чужбина Борисов отправи критики към военните експерти, изразили мнение, че въоръжението на изтребителите, които купуваме е орязано.   

Комисията по отбрана подкрепи покупката на F-16

Пред българските дипломати премиерът Бойко Борисов изказа и недоволството си от коментарите по темата за концесията на летище София. Процедурата, която е към края си премиерът определи като пример за прозрачност и спазване на европейските норми.